Най-накрая започва ремонтът на банята в Овча купел“. Проектът предвижда

...
Най-накрая започва ремонтът на банята в Овча купел“. Проектът предвижда
Коментари Харесай

Започва ремонтът на банята в столичния квартал „Овча купел“

Най-накрая стартира ремонтът на банята в „ Овча купел “ . Проектът планува да бъде непокътнат архитектурният образ и функционалността на постройката с минералната вода, както и да бъде прибавен център за научни проучвания.

Директорът на Регионалния исторически музей в София Венета Хаджийска изясни пред „ Българска национална телевизия “, че първоначално постройката ще бъде почистена от строителните боклуци, по-късно ще бъде възобновена покривната структура , ще бъде сменена сградната апаратура и ще бъде възвърнат истинският тип на фасадите и интериора

Хаджийска добави, че ще има разнообразни типове сауни и благоприятни условия за масаж . По думите й планувано е ремонтът да излезе 7 милиона и 800 хиляди .

Кметът на регион „ Овча Купел “ Ангел Стефанов разяснява, че огромна част от жителите на столичния квартал поддържат обновлението и че не може да си разрешат постройката да тъне още години в съсипия. Tой посочи във Фейсбук:

„ В идващите дни чакам да стартира дълго чаканият ремонт на банята „ Овча купел “, откакто открихме строителната площадка. Възложител е Регионален исторически музей – София, а финансирането е от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ с към 3 млн. лв. и към 4,5 млн. от общинския бюджет.

Архитектурният образ и главната функционалност на постройката се резервират. Подкрепям плана за реституция, тъй като не мога да приема, че постройката, която е знак на региона ще продължава да се разрушава и да влезе в дългия лист с бани, за които няма ясна вероятност за възобновяване. В допълнение, имаше и действителен риск планът „ Център за върхови достижения НаследствоБГ “ да загуби общо финансиране за 30 млн. лв..

Трудното занапред следва и би трябвало всички заинтригувани страни да се фокусираме за решаването на следните задания:

  • Официалният дебит на извора е 4,5 литра в секунда, а разрешеното прилагане на Националната профилирана болница по физикална терапия и рехабилитация за интервала от 01 май до 30 септември годишно е 4,7 л/сек. – т.е. от кое място ще има вода за банята в този интервал?
  • Как ще се ръководи банята след въвеждането й в употреба? Примерът от Банкя с неналичието на претенденти за концесия и прехвърлянето й към Софийски парцели ЕАД не е позитивен.
  • Европейското финансиране би трябвало да бъде регистрирано до края на 2023 година, като това не е реален период за довеждане докрай на ремонта.
  • Трябва да избегнем риска, целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет.
  • Собствеността на земята към банята е поделена сред община и страна. Това би трябвало да бъде решено навреме, с цел да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството. “

Припомняме, че преди броени дни от Българска асоциация за термално завещание разгласиха позиция във връзка стартирането на ремонт и след поста на Стефанов, в която написа:

„ “Облякъл се Илия, отново в тия “ или „ Кучетата си лаят, керванът си върви “ – и двете поговорки красноречиво разказват случая с баня „ Овча купел “ и метода на Столична община и районния кмет на Община Овча купел към нея.

Провокирани сме да публикуваме този пост в резултат на вчерашна обява на кмета на Овча купел, господин Ангел Стефанов – кмет на Овча купел. По негови думи строителната площадка за „ дълго чакания “ ремонт на баня „ Овча купел “ към този момент е открита.

Възложител на плана е Регионален исторически музей-София (защо ли ни връхлита дежавю и пред очите ни изплува Централна минерална баня…?), а финансирането е от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ с към 3 милиона лв., а 4,5 милиона лв. са от общинския бюджет.

А сложното, видите ли, занапред предстояло и всички заинтригувани страни трябвало да се фокусираме върху решаването на няколко задачи….И тук стартира изброяването (отново дежавю) на същите причини, които преди 5 години се излагаха за северното крило на Централна минерална баня:

  1. Няма задоволително дебит на водата за баня.
  2. Липсват вложители, които да вземат банята на концесия.
  3. Липса на пари в общинския бюджет за ремонт и реституция на банята.
  4. Собствеността на земята към банята била поделена сред община и страна и това размивало отговорността за поддръжката…

След като изчете всички тези непреодолими спънки, човек не може да си намерения друго, като се изключи че районният кмет и Столична община нито са имали, нито имат някакво желание да възвърнат термалните функционалности на постройката. Те просто желаят да усвоят едни пари за ремонт и подсилване, с цел да могат по-късно да настанят в постройката офиси на Българска академия на науките с гръмкото заглавие „ Център за върхови научни достижения “. Също както постъпиха и с Централна минерална баня преди 11 години, трансформирайки я в безразсъден, от никого непосещаван музей.

И най-после, само че не по значимост, не можем да премълчим, че е меко казано възмутително пренебрегването на желанията и настроенията на жителите, от чиито налози господа ръководещите се препитават. Фактът, че макар необятната гражданска опозиция против това в банята да се настани Център за върхови достижения, Столична община и районният кмет въпреки всичко пристъпват към деяние, ще бъде осъден на изборите през есента.

Крайно време е да престанем да вършим това, за което има средства и да стартираме да търсим средства за това, от което градът ни в действителност има потребност! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР