Най-наболелият въпрос е стандартът на живот в България – с

...
Най-наболелият въпрос е стандартът на живот в България – с
Коментари Харесай

Кандидати за евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС посочиха как може да се увеличат доходите

Най-наболелият въпрос е стандартът на живот в България – с инструментите на Европейския съюз. Това съобщи претендентът за евродепутат на ГЕРБ и номер 7 в листата Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Според нея е популистко да се приказва за повдигане на работни заплати и да има единна европейска заплата по стандарта на най-богатите в Европа, без да има действителен стопански растеж, който да хастари такова нарастване . Павлова счита, че отговорът се крие в бранша на ИКТ и той може да е мотор за по-висок витален стандарт. Тя даде образец и с автомобилното произвеждане.
Заплатите и пенсиите изостават в процентите от Брутният вътрешен продукт по отношение на Европа, опонира претендентът за евродепутат от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Той се опълчи на тезата, че с ниски заплати ще привличаме вложения и ще вървим напред.
Европа и европейските фондове не са средство за обогатяване, а средство за равнене на виталния стандарт на българите с този на Европа и развиване на българската стопанска система, акцентира Гечев. Според него в последните 10 години били провалени " крупни капиталови планове ", без да показва съответно кои са , само че добави, че България била единствената страна в света, в която лечебните заведения са търговски сдружения. Гечев извади данни, че най-малко 25% от евросредствата отиват за планове, от които няма изгода - като " къщи за посетители за мама и баща " . " България няма спрени европейски средства, както като ръководи Българска социалистическа партия ", подсети Павлова и акцентира, че европейските инспектори са дали най-нисък % на неточности за България при финансирането от Европа . " Всеки, който е злоупотребил с европейски средства, ще ги върне и ще понесе най-строги наказания по Наказателния кодекс ", увери досегашният министър на европейското ни председателство.
Движение за права и свободи предлага проект за ускорено догонващо икономическо развиване – да се влага интензивно във високи технологии и биотехнологии, добави Илхан Кючюк, претендент за евродепутат на Движение за права и свободи и настоящ евродепутат. Той сподели, че по калкулации на Движение за права и свободи при настоящето ни развиване ще ни трябват не 44 години да стигнем междинното равнище на развиване на Европа, както споделя Българска академия на науките, а 150 години – по тази причина трябвало ускорено развиване. И акцентира – изравняването на приходите не е от компетентността на евродепутатите, а е национална политика. Кючюк уточни и, че в България няма ритмично асимилиране на еврофондове т.е. усвоява се единствено до 2 години преди идващ програмен интервал и това пречи на безпрепятствено развиване .
Имам какво да допринеса с опита си на политик, с цел да стане животът в България по-добър – по този начин Павлова стимулира желанието си да стане евродепутат. А Гечев даде като мотив за желанието си да отиде в Европейския парламент опита си като икономист и учител.
Що се отнася до миграцията, Кючюк акцентира, че би трябвало да се прави разлика сред трудова миграция и бежанци. Поради неналичието на добра съгласуваност има милиони работни места, за които една страна не знае от какви експерти се нуждае от друга страна-членка на Европейски Съюз. А Гечев уточни, че десните създали по този начин, че повикали всички мигранти - особено в Германия, само че в този момент Германия желала да връща. Нашата позиция е ясна - поддръжката за бежанците следва да бъде обезпечена посредством финансиране на Европейски Съюз и да има буферни зони отвън Европейски Съюз за тези бягащи от войни хора, както е в Турция, разяснява и Павлова, а Гечев я упрекна, че споделя, че с милиардите на европейците ще се гледат бежанци, станали бежанци поради провокирани от Великите сили войни, а няма да се изравнява стандарта на българите с европейците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР