Най-многолюдната демокрация в света Индия, чието население е 1,3 млрд.

...
Най-многолюдната демокрация в света Индия, чието население е 1,3 млрд.
Коментари Харесай

Индия на кръстопът между застоя и тласъка напред

Най-многолюдната народна власт в света Индия, чието население е 1,3 милиарда души, се насочи към изборните секции на 11 април и даде началото на изборния маратон, който ще продължи 6 седмици. Право на глас имат почти 900 млн. - това прави повече от броя на популацията на Съединени американски щати и Европейски Съюз, взети дружно.

Индия е суверенна, социалистическа, световна, демократична република. Демокрацията, затвърдена и отстоявана в конституцията, призната от " Нас, индийския народ ", допуска посланичество на популацията в Народното събрание и в законодателните органи на обособените щати посредством избирателен развой. Върховният съд е приел, че демокрацията е една от неотменните и съществени характерности на конституцията на Индия и е неотделима част от нейната конструкция. Индия има парламентарна форма на ръководство. Парламентът се състои от президента на страната и две камари - Раджия Сабха (Горна камара) и Лок Сабха (Долна камара).

Изборите минават през 7 етапи

и ще приключат на 19 май, а формалните резултати ще бъдат оповестени на 23 май. Избиратели от 29 щати и 7 федерално-административни области ще изберат 543 членове на Долната камара на индийския парламент. Партията или обединението с нормално болшинство от 273 места има право да образува държавно управление. Депутатите от спечелилата партия или коалиция избират собствен водач, който по-късно става министър-председател на страната. В Избирателната комисия на Индия са били регистрирани 2354 политически партии, които вземат участие в изборната конкуренция за сформиране на 18-ата Долна камара. Право на глас имат индийски жители, навършили 18 години, които са с непрекъснато местопребиваване в изборния регион и имат годна карта за гласоподаване, издавана от Индийската изборна комисия. Хора, упрекнати в изборни или други нарушавания, нямат право да вземат участие в изборния развой.

Настоящият индийски министър председател Нарендра Моди ще се бори още веднъж за победа за своята националистическа хиндуистка партия " Бхаратия Джаната " ( " Народна партия " ). Основен негов конкурент е Рахул Ганди, водач на партията " Индийски народен конгрес " (ИНК). Той е правоприемник на знаковата за страната политическата династията Неру-Ганди. Правнук е на Джавахарлал Неру, който през 1947 година става първият министър председател на самостоятелна Индия. Внук е на Индира Ганди, която също е била министър председател и умира при атентат на сикхски сепаратисти през 1984 година Син е на Раджив Ганди, който сходно на дядо си и майка си също е бил министър председател, а като майка си умира при атентат през 1991 година, само че не от сикхски, а от тамилски сепаратисти.

В предизборната акция на опозицията са заложени такива проблеми като решение на въпроса с безработицата, разширение на програмата за гарантиране на заетостта в селските региони, основаване на нови работни места, разширение правата на дамите. " Основните проблеми в страната през днешния ден са безработицата и бедстващите фермери ", съобщи Ганди в предизборния манифест. " Всички са съгласни, че стопанската система на Индия е в застой, тъй че тя би трябвало да бъде възобновена. " Опозицията даде обещание още, че в случай че завоюва изборите на 23 май, ще сътвори категоричен базов приход на най-бедните фамилии. " Индийският народен конгрес " ще изплаща по 72 000 рупии ($1045) годишно на тези фамилии. Това заричане на опозиционния водач Рахул Ганди

е невиждано в изборната история на страната

На предходните избори през 2014-а Моди агитираше гласоподавателите си с лозунга " групови старания, развиване за всички " и съумя да реализира първата огромна победа за партията, болшинство в Долната камара на Народното събрание. Този път министър председателят реши да издигне национализма като дирек на акцията си. 68-годишният Моди започва предизборната конкуренция с заричане за създаване на нова Индия. Ескалацията на напрежението с Пакистан през февруари даде забележителен подтик на акцията и му оказа помощ да стартира националистически блицкриг. " Страната е виждала държавни управления, които единствено дават обещания посредством разнообразни лозунги, само че за първи път вижда едно уверено държавно управление, което може да потвърди своята неотстъпчивост ", съобщи Нарендра Моди на предизборно събитие в щата Утар Прадеш. " Нашата визия е за една нова Индия, която ще бъде в унисон със славното си минало. Индийските 1,3 милиарда жители към този момент са взели решение. За следващ път в тази страна ще се образува държавно управление на Моди ", сподели още министър председателят под ликуващите възгласи на своите поддръжници.

Според извършените анкети за изхода на изборите резултатът ще бъде победа за Нарендра Моди. Преди изборите през 2014 година Моди отстрани всички съперници в границите на партията и построи акция, фокусирана върху визията му за " развиване и смяна ". Едно от най-пропагандираните обещания на Нарендра Моди беше да се отварят сред 10 и 20 млн. работни места годишно. Вместо това неговото държавно управление е упрекнато в генерирането на най-голямата рецесия на безработица в Индия за последните 45 години. А в селските региони продължаващата земеделска рецесия провокира митинги на фермерите за увеличение на дотациите и облекчение на дълга.

Въпреки че се провали в обещанията си за стопански напредък и възстановяване стандарта на индийското общество, водачът на " Бхаратия Джаната " е сигурен в успеха си. Използвайки създалото се напрежение със прилежащ Пакистан, Моди сполучливо инфилтрира тежнения за родната земя, разделяйки още повече популацията. За да завоюва на своя страна хиндуистката част от популацията, консервативният водач

даде обещание построяването на храм на бога Рам

Важно е да се уточни и казусът с мюсюлманската етническа общественост. В Индия живеят 172 млн. мюсюлмани, а в Долната камара на Народното събрание на тази общественост се падат едвам 22 места. При ръководството на Моди общественият, етническият и религиозният конфликт сред обособените групи в Индия се задълбочи, в това число и на кастово ниво. Мюсюлманите в Индия не се усещат предпазени. Гражданските свободи също са наранени. Малцинствата от ден на ден се трансформират в обект на принуждение. Речта на омразата е всекидневие, а битката за човешки права от ден на ден бива задушавана и от време на време даже се криминализира.

Друг проблем е зависимостта на Индия от вноса на недопечен нефт. Този импорт съставлява към една трета от общия размер на вноса на страната и по този начин въздейства върху външния платежен баланс на страната, както и на инфлацията. Тъй като цените на суровия нефт в света се усилиха доста през последната година, инфлацията в страната се покачва. Високите действителни лихвени проценти намаляват корпоративните облаги и понижават потребителското търсене, както и продажбите на леки и двуколесни коли.

След идването си на власт държавното управление на Моди започва няколко схеми за обществено подкрепяне, в това число стратегия за даване на безвъзмездни газови бутилки за готвене на дами в бедните семейства и разкриване на банкови сметки, с цел да разреши прехвърлянето на държавните дотации непосредствено на бедните.

Вече минаха половината етапи от изборния развой. Големият въпрос за изхода от изборите не е дали победител ще бъде " Бхаратия Джаната " или " Индийски народен конгрес ", а по-скоро какъв темперамент ще придобие индийското общество и в каква посока ще поеме Индия във вътрешната и външната си политика. Дали демокрацията и плурализмът ще се запазят като пътеводна светлина в една страна, дала на света персони като Джавахарлал Неру и Индира Ганди?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР