Най-много средства ще получат читалищата в община Русе53 861 лева

...
Най-много средства ще получат читалищата в община Русе53 861 лева
Коментари Харесай

Над 50 000 лева получават читалищата в Русенско за закупуване на книги

Най-много средства ще получат читалищата в община Русе

53 861 лв. са обезпечени от Министерството на културата за закупване на книги от библиотеките към читалищата в Русенско. Информацията стана ясна от извършена среща на експертно равнище сред представители на Областната администрация и Регионалния експертно консултантски и информативен център „ Читалища “ /РЕКИЦ/. Парите ще бъдат разпределени сред 34 читалища от шест общини в района, като те са обезпечени по програмата „ Български библиотеки – модерни центрове за четене и осведоменост “. Според регионалния шеф Анатоли Станев това е една добра опция културните институции, изключително в дребните обитаеми места да обновят библиотечния си фонд. Припомняме, че и чиновниците от Областната администрация в Русе многократно са дарявали книги на читалища от района.

Най-много средства са обезпечени за община Русе. Общо 13 читалища от общината ще получат малко над 22 600 лв.. Става дума за читалищата „ Зора-1866 “, „ Васил Левски – 1945 “, „ Захари Стоянов – 1937 “ и „ Ангел Кънчев – 1901 “ от гр. Русе. Останалите девет са в селата Просена, Сандрово, Ястребово, Тетово, Хотанца, Бъзън, Ново село, Червена вода и Семерджиево. Близо 9700 лв. ще отидат за други седем читалища в Сливо поле. В случая приказваме за културните институции в Ряхово, Бабово, Бръшлен, Голямо Враново, Юделник, Стамболово и самия град Сливо поле. Само с към 300 лв. по-малко или 9413 лв. ще бъдат дадени на други седем читалища в Ценовско. Средствата ще бъдат разпределени сред читалищата в Долна Студена, Ценово, Караманово, Джулюница, Новград, Белцов и Кривина. За община Ветово са отпуснати 8013 лв., като те ще бъдат разпределени сред читалищата в Смирненски, Ветово, Сеново и Писанец. 2780 лв. пък са отпуснати за община Борово. Читалищата, които ще бъдат финансирани там са в Екзарх Йосиф и град Борово. За община Две могили са планувани 1370 лв., като те ще отидат в читалището в село Чилнов. Важно изискване по програмата е, че най-малко 20% от закупените книги би трябвало да бъдат на български създатели.

Други близо 60 000 лв. са разпределени сред читалищата в Николово, Ново село, Сандрово и Борово за поощряване на любителското творчество и запазване на нематериалното културно завещание. Те също са обезпечени от държавния бюджет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР