Най-много спестяват във ФинландияБългарите инвестират само 5% от доходите си,

...
Най-много спестяват във ФинландияБългарите инвестират само 5% от доходите си,
Коментари Харесай

Инвестираме 5% от парите си

Най-много икономисват във Финландия


Българите влагат единствено 5% от приходите си, сочат данните на Евростат. От страните в Европейски Съюз по-малко от нас икономисват единствено в Латвия – 4,83% от приходите си. Ние попадаме измежду страните, в които хората влагат по-малко от 6% от парите си, като в тази група влизат още Испания (5,43%) и Португалия (5,16%). Като от Евростат особено показват, че нямат данни за Гърция, Хърватия, Малта и Румъния. Най-много влагат във Финландия (11,3%), Холандия (11%), Кипър (10,2%), Белгия (10,1%) и Люксембург (10%).

Инвестициите на семействата в Европейски Съюз се състоят главно от закупуване и възобновяване на жилища, показват от Евростат. Останалата част от средствата се влагат в съоръжение, машини, коли и индустриални пространства като главно тези вложения се вършат от еднолични търговци. Жителите на Европа финансират вложенията си посредством потребление на техния месечен приход, заеми от банки или насъбрани спестявания.

Основната причина за дребните вложения на българите са ниските приходи в страната, поради които над 30% от всички разноски на семействата отиват единствено за храна. По този индикатор се нареждаме преди всичко в Европейски Съюз. Според данните на Национален статистически институт с изключение на разноските за храна даваме още 4% от домакинските бюджети за алкохол и цигари. Така общо над 34% от всички пари на българите отиват за трапезата. 12,2% от разноските на българите пък отиват за заплащане на сметки като да вземем за пример за вода, ток и парно, както и за наеми. Като се прибавят разноските за налози и осигуровки (12,3%), облекла и обувки (7,3%), опазване на здравето и превоз, не остават доста средства за вложения. Затова в България мъчно намират пазар финансови артикули като спестовни застраховки “Живот ”, а вложенията на хората в акции, търгувани на българската и на задграничните фондови тържищата, са мощно лимитирани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР