Най-много дела, 81%, се водят срещу лечебни заведения, а не

...
Най-много дела, 81%, се водят срещу лечебни заведения, а не
Коментари Харесай

Адв. Мария Шаркова: 81% от делата се водят срещу лечебни заведения, а едва 11% - срещу лекари

„ Най-много каузи, 81%, се водят против лечебни заведения, а не против лекари. Много рядко в тях има пропуск на съответен доктор. В по-голямата част от случаите има голям брой пропуски на разнообразни равнища в целия диагностично-лечебен развой “. Това сподели юристът по здравно право Мария Шаркова в презентацията си „ Митове за „ лекарските неточности “ по време на конференцията „ Лекарска неточност и правила за добра здравна и клинична процедура “, която се организира през уикенда. Изводът е на база мониторирани 525 цивилен каузи, заведени от пациенти за породени вреди в интервала 2007-2022 г.  

11% от делата са против съответни лекари, а 8% - против лекарите и лечебните заведения по едно и също време. Най-уязвимите специалности пък са акушер-гинекологията и хирургията. Средната цена на правосъден иск е на стойност 75 500 лева, а междинната дълготрайност на делата е 46 месеца.

Като образци за вредата от продължителното водене на каузи адв. Шаркова уточни два случая. Дело против регионална болница за гибел на млада жена, завършило на 15.03.2022 година - 260 000 лв. общ размер на главницата, 392 693 лв. законна рента и общ размер на компенсацията: 652 693 лв.. Друго проточило се дело, в което лихвата е съвсем равна на присъденото от съда обезщетение, е против столична частна болница, за трайно тежко увреждане на новородено при раждане, като делото е завършило на 11.05. 2021 година - 490 000 лв. размер на главницата, 394 000 лв. размер на законната рента, а общият размер на компенсацията е 884 000 лв..

По думите на адв. Шаркова не е нужна формулировка за „ лекарска неточност “, тъй като пациентите по никакъв метод не са възпрепятствани да търсят правата си и обезщетение за вредите, които са понесли. Почти в 44% делата завършват в интерес на пациента в интервала 2007-2022, като в интервала 2007-2019 година процентът на делата, завършили в интерес на пациента, е бил 38%. „ Това не значи, че са се нараснали лекарските неточности или е повишен броят на повредените в лечебни заведения. Това значи, че пациентите стават все по-активни, а се развива и правосъдната процедура “, сподели тя.

С 6% са нарастнали делата за причиняване на гибел – от 20% от всички каузи през 2019 година на 26% от всички каузи през 2022 година

Сред образците от правосъдната процедура са каузи за замяна на телата на умряли при предаването им; задържане на бебе като пленник от болница до заплащането на дължими суми за престоя на родилката; зачеване след вазектомия на съпруга; имплантация на ембриони без единодушието на партньора; жестоко отношение при съобщаване на диагноза и нарушение на правото на осведомено единодушие.

Адв. Шаркова акцентира, че медицината, учредена на доказателства, би понижила риска от субективизъм при преценка на дейностите на медицинските експерти и би осигурила обективност и безпристрастност на съдебно-медицинските експертизи. „ В този смисъл и освен не би направила лекаря по-уязвим за правосъдно гонене, а в противен случай – и двете страни биха били задоволени, тъй като на всеки се поставя да научи истината “, сподели тя.

Юристът набеляза и съответни решения за понижаване на лекарските неточности - сигурността на пациента да бъде припозната като проблем, касаещ както качеството на здравната помощ, по този начин и публичното здраве, разширение на ролята на съсловните организации върху контрола на здравната помощ и спазването на разпоредбите за добра здравна процедура, основаване на опция за идентифициране, докладване и разбор на нежелани събития при опазване на конфиденциалност. Необходимо е да се изградят информационни умения измежду медицинския личен състав и мениджмънта, защото каузи на делата, при които във фактическата конюнктура се разказва сериозен проблем с връзката или осведоменото единодушие съответно е 36%.

„ Друга тенденция е да се поощрят различните способи за ръководство на спорове в лечебните заведения, както и да се увеличи правната просвета на медицинските експерти и да им се обезпечи поддръжка и сигурна среда за работа “, прикани Шаркова.

На форума презентация изнесе и адв. Мария Петрова, която пък съобщи, че лекарят може да сгреши превантивно, в анамнезата, в работната диагноза, в диференциално диагностичен проект, в спомагателните образни и/или лабораторни проучвания, в окончателната диагноза, в лекуването и в наблюдението и по тази причина би трябвало да има един явен и проследим развой, при който даже и в медицината 2+2 ще е равно на 4.

Тя уточни, че СЗО още през 2009 година е определило лекарската неточност като „ крах да се приложат умения, грижи или познания от изпълнителя на здравна помощ ”, а съгласно правосъдните медици лекарската неточност е „ добросъвестно подвеждане на лекаря в неговата професионална работа, дължащо се на несъвършенство на медицинските му познания, методите на диагностика и лекуване, на особеното протичане на болестта при дадени пациенти или на обективно сложни условия, в които се е осъществила активността по лекуването и работата на лекаря “.

Главният правист на Столичната лекарска гилдия адв. Иван Сотиров пък съобщи, че е безусловно наложително движимостите лица в съда, които са медици с голяма подготовка, също би трябвало да бъдат постоянни членове на Лекарския съюз.

По отношение на разпоредбите за добра здравна процедура той съобщи, че и сега на уеб страницата на БЛС могат да се видят плановете за профилираните управления по специалности, които ще бъдат част от общите правила за добра здравна процедура - по Образна диагностика, по Гастроентерология, по Хирургия, по Пластично-възстановителна хирургия и за общопрактикуващите лекари.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР