Най-много болни от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово,

Най-много болни от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово, ...

Най-много болни от грип има в Перник, Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора.Най-много болни от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред "Фокус".

„Средно за страната броят на болните е 168 хил. на 10 хил. население. Спокойно може да се направи сметка, че втората седмица на 2018 г. са боледували около 190 хил. души. Това, което е ние предположихме – силно пресилено беше коментирано, че в област Пловдив има грипна епидемия. В момента обстановката в Пловдив не е епидемична. 137 хил. души на 10 хил. население са със симптоми на грипоподобни заболявания“, обясни проф. Кантарджиев. Той уточни, че най-много случаи на заболели в областите на страната има в Перник. „280 болни на 209 през първата седмица на 2018 г., когато беше обявена епидемията. Това доказва, че противоепидемичните мерки, които се взимат в момента не са дали необходимия резултат“, поясни проф. Тодор Кантарджиев.

„В област Пазарджик има много случаи и в момента там болните са 255 хил. на 10 хил. население. Най-засегнатите области са Габрово – 201 на 10 хил. население, Благоевград – 214 на 10 хил. население, Стара Загора – 234 на 10 хил. население. За всички тези области предупредихме по-миналата седмица“, каза още той.

По думите му към момента епидемията се развива в контролируеми граници. „Броят на болните в страната за 2-рата седмица на 2018 г. е равен на броя през 2017 г. С тази разлика, че 2017 г. имахме тенденция на намаляване на случаите на грип, а през 2018 г. имаме тенденция на увеличаване“, допълни той.

По-късно се очаква информация за доказаните вируси в страната. По думите му е важно колко от изпратените материали са на болни хора. Проф. Кантарджиев даде пример с изпратени от Варна 46 материала, от които 3 са положителни. Болните във Варна са 160 души.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg