Най-много болни от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово,

...
Най-много болни от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово,
Коментари Харесай

Най-много болни от грип има в Перник, Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора

Най-много заболели от грип има в областите Перник, Пазарджик, Габрово, Благоевград и Стара Загора. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, пред " Фокус ".

„ Средно за страната броят на болните е 168 хиляди на 10 хиляди население. Спокойно може да се направи сметка, че втората седмица на 2018 година са боледували към 190 хиляди души. Това, което е ние предположихме – мощно пресилено беше коментирано, че в област Пловдив има грипна зараза. В момента ситуацията в Пловдив не е епидемиологична. 137 хиляди души на 10 хиляди население са със признаци на грипоподобни болести “, изясни проф. Кантарджиев. Той посочи, че най-вече случаи на болни в областите на страната има в Перник. „ 280 заболели на 209 през първата седмица на 2018 година, когато беше оповестена епидемията. Това потвърждава, че противоепидемичните ограничения, които се взимат сега не са дали нужния резултат “, разясни проф. Тодор Кантарджиев.

„ В област Пазарджик има доста случаи и сега там болните са 255 хиляди на 10 хиляди население. Най-засегнатите области са Габрово – 201 на 10 хиляди население, Благоевград – 214 на 10 хиляди население, Стара Загора – 234 на 10 хиляди население. За всички тези области предупредихме по-миналата седмица “, сподели още той.

По думите му все още епидемията се развива в контролируеми граници. „ Броят на болните в страната за 2-рата седмица на 2018 година е еднакъв на броя през 2017 година С тази разлика, че 2017 година имахме наклонност на понижаване на случаите на грип, а през 2018 година имаме наклонност на увеличение “, добави той.

По-късно се чака информация за потвърдените вируси в страната. По думите му е значимо какъв брой от изпратените материали са на заболели хора. Проф. Кантарджиев даде образец с изпратени от Варна 46 материала, от които 3 са позитивни. Болните във Варна са 160 души.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР