Най-младият участник в регатата е четиригодишно българче, което за кратко

...
Най-младият участник в регатата е четиригодишно българче, което за кратко
Коментари Харесай

Дунавската регатата ТИД-2022 пристигна в Русе

Най-младият участник в регатата е четиригодишно българче, което за малко се е присъединило с родителите си в регатата

" 84-годишна германка е най-възрастният участник в 65-ата интернационална дунавска регата " ТИД-2022 ", заяви пред  ръководителят на българския стадий от гребния поход по река Дунав Стилиян Бонев.

Той изясни, че най-младият участник в регатата е четиригодишно българче. То се е присъединило за малко с родителите си в регатата.

Общо 59 са задграничните участници, които вземат участие в българския стадий. Те са от Германия, Австрия, Сърбия, Румъния, Англия, Франция, Швейцария и Канада. Има и стотина българи.

Бонев изясни, че с изключение на общоприетите канута в регатата са се присъединили и участници с ексцентрично плавателно средство.

" От немския град Инголщат потеглиха четирима гребци и кормчия със остаряло викингско кану, чиято дължина е 10,5 метра. Участниците също бяха облечени като викинги. Кануто тежи към звук, което им създаваше проблеми. Така при унгарския град Мохач те завършиха присъединяване си ", изясни Бонев.

Има и земляк, който пътува в българския сектор на реката със самоделна лодка.

" Лодката му е направена от полиетилен. Има три кг болтове по нея, само че се движи добре по течението ", изясни Бонев.

По думите му ниското равнище на реката не оказва проблем за каяците, само че повече се обикаля, с цел да се търси течението.

" Проблеми не сме имали в българския сектор. Бурите са част от пътуването, само че при нас няма неприятно време, а зле готови туристи. Всеки е снабден. Посрещаме капризите на времето с уместно съоръжение ", сподели Бонев.

Първите участници в регатата дойдоха през днешния ден по обед край Русе. Бивакът им е ситуиран на брега край яхт клуба.

" Поизпотихме се с този лагер при Русе. Много старания се хвърлиха. Общината оказа помощ доста ", сподели Бонев.

Председателят на туристическо сдружение " Приста " Сашо Попов изясни пред Българска телеграфна агенция, че лагерът е бил квалифициран благодарение на общината и на няколко компании.

" Подготвихме терена, който беше шубрак. След като почистихме тревата и храстите, излязоха камъни и тухли от остарели здания. Засипахме ги с пръст, а също и с пясък. Не е най-хубавото място. Много е слънчево и има единствено три дървета за сянка, само че най-малко е равно и е на пясък. След бетонирането на русенския пристан и спирането на връзката с водата нямаме огромен избор ", сподели Попов.

Той добави, че има и друго стеснение - лодките остават до водата, а участниците се изкачват по стълби, с цел да стигнат до бивака.

За гребците в " ТИД-2022 " утрешният ден е почивен. За искащите ще бъде проведена и екскурзия, с цел да прегледат забележителностите.

Регатата ще потегли на 24 август /сряда/ за идната си спирка, която е край село Ряхово.

ТИД е най-голямата туристическа гребна регата. Нейното начало е сложено на 25 юни т.г. при немския град Инголщат. Регатата минава през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния. Гребците изминават общо 2516 км за 74 дни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР