3 души са починали след заразяване с редки месоядни бактерии в Кънектикът и Ню Йорк

...
Най-малко трима души са починали в Кънектикът и Ню Йорк,
Коментари Харесай

Най-малко трима души са починали в Кънектикът и Ню Йорк, след като са се заразили с рядка месоядна бактерия, която може да се намери в топли, соленоводни води или сурови миди, потвърдиха официални лица в сряда.

Двама души в Кънектикът са се заразили с Vibrio vulnificus и са починали след плуване на две различни места в Лонг Айлънд Саунд, според Кристофър Бойл, директор по комуникациите към щатския Департамент по обществено здраве.

Трети човек е бил заразен през юли, след като е ял сурови стриди от заведение извън щата, според Министерството на общественото здраве. И тримата са били на възраст между 60 и 80 години, уточняват от ведомството.

 Тази сканираща електронна микрофотография Sem изобразява група от бактерии Vibrio Vulnificus; Маг. 13184X. Vibrio Vulnificus е бактерия от същото семейство като тези, които причиняват холера. Обикновено живее в топла морска вода и е част от група вибриони, които се наричат ​​„халофилни“, защото се нуждаят от сол. V. Vulnificus може да причини заболяване при тези, които ядат замърсени морски дарове или имат отворена рана, която е изложена на замърсена морска вода. При здрави хора поглъщането на V. Vulnificus може да причини повръщане, диария и коремна болка. При имунокомпрометирани хора, особено тези с хронично чернодробно заболяване, V. Vulnificus може да зарази кръвния поток, причинявайки тежко и животозастрашаващо заболяване, характеризиращо се с треска и втрисане, понижено кръвно налягане, септичен шок и кожни лезии с мехури. V. Vulnificus Инфекциите на кръвния поток са фатални около 50% от времето. (Снимка от BSIP/UIG Чрез Getty Images) Тази сканираща електронна микрофотография Sem изобразява група от бактерии Vibrio Vulnificus; Маг. 13184X. Vibrio Vulnificus е бактерия от същото семейство като тези, които причиняват холера. Обикновено живее в топла морска вода и е част от група вибриони, които се наричат ​​„халофилни“, защото се нуждаят от сол. V. Vulnificus може да причини заболяване при тези, които ядат замърсени морски дарове или имат отворена рана, която е изложена на замърсена морска вода. При здрави хора поглъщането на V. Vulnificus може да причини повръщане, диария и коремна болка. При имунокомпрометирани хора, особено тези с хронично чернодробно заболяване, V. Vulnificus може да зарази кръвния поток, причинявайки тежко и животозастрашаващо заболяване, характеризиращо се с треска и втрисане, понижено кръвно налягане, септичен шок и кожни лезии с мехури. V. Vulnificus Инфекциите на кръвния поток са фатални около 50% от времето. (Снимка от BSIP/UIG Чрез Getty Images) BSIP/UIG/Getty Images

Вирусът е открит и при индивид, починал в Лонг Айлънд, съобщи в сряда губернатор Кати Хочул. Длъжностни лица все още разследват смъртта в окръг Съфолк, за да определят дали бактерията е открита във водите на Ню Йорк или другаде, според съобщението за новините.

Vibrio vulnificus идва от същото семейство като бактериите, причиняващи холера.

Лек случай на бактериална инфекция вибриоза може да причини кожни рани, мехури, абсцеси и язви. Обикновено включва втрисане, висока температура, диария, стомашна болка и вероятно повръщане. В по-тежки случаи хората могат да развият септицемия. Това е по-често при хора с основни здравословни проблеми, особено чернодробно заболяване, рак, диабет, ХИВ или други заболявания, които потискат имунната система.

Всеки може да получи вибриоза, но хората с отворена рана, като порязване или ожулване, скорошен пиърсинг или нова татуировка, трябва да избягват излагането на кожата на топла морска вода в крайбрежни среди или да покриват областта с водоустойчива превръзка, се казва в прессъобщението .

Лекарите казват, че е важно бързо да потърсите лечение, ако развиете кожна инфекция след възможно излагане на бактерията.

Vibrio vulnificus причинява приблизително 80 000 заболявания и 100 смъртни случая в Съединените щати всяка година, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Властите съветват хората да бъдат внимателни

Властите от Кънектикът и Ню Йорк съветват хората да вземат предпазни мерки, преди да консумират сурови стриди или да бъдат изложени на солена или солена вода.

„Хората трябва да обмислят потенциалния риск от консумация на сурови стриди и излагане на солена или солена вода и да вземат подходящи предпазни мерки“, каза д-р Маниша Джутани, комисар на Министерството на общественото здраве на Кънектикът, в съобщение за медиите на 28 юли. „Особено по време на през най-горещите месеци на лятото бактериите са по-склонни да се размножат и да замърсят суровите миди.“

Губернаторът на Ню Йорк повтори тези чувства в сряда.

ФАЙЛ - Автомобили и отломки от отнесени домове се нареждат покрай канал във Форт Майерс Бийч, Флорида, 5 октомври 2022 г., една седмица след преминаването на урагана Иън. Ураганът Иън обърка един ключов модел на компютърна прогноза, създавайки предизвикателства за синоптиците и жителите на Флорида. ФАЙЛ – Автомобили и отломки от отнесени домове се нареждат покрай канал във Форт Майерс Бийч, Флорида, 5 октомври 2022 г., една седмица след преминаването на урагана Иън. Ураганът Иън обърка един ключов модел на компютърна прогноза, създавайки предизвикателства за синоптиците и жителите на Флорида. Ребека Блекуел/AP

„Макар и рядкост, бактерията vibrio за съжаление е достигнала до този регион и може да бъде изключително опасна“, каза Хочул. „Докато проучваме по-нататък, изключително важно е всички нюйоркчани да останат бдителни и да вземат отговорни предпазни мерки, за да предпазят себе си и своите близки, включително защита на отворени рани от морска вода и за тези с компрометирана имунна система, избягване на сурови или недостатъчно сготвени миди, които могат да пренесат бактериите."

Кънектикът рутинно наблюдава зоните за събиране на стриди в целия щат за нива на вибриони през лятото, а от 2014 г. щатът добави към своите изисквания за събиране на стриди.

Отчасти от събирачите на стриди се изисква да засенчват стридите, докато са на кораб и в зони с висок риск, а събраните стриди трябва да се поставят в ледена каша, за да се понижи вътрешната температура под 50 градуса по Фаренхайт в рамките на три часа след прибиране на реколтата, според държавния Министерство на земеделието.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР