Най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни

...
Най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни
Коментари Харесай

Без пържено, хидрогенирани мазнини, повече плодове и зеленчуци в детските градини

Най-малко три типа пресни зеленчуци и минимум три типа пресни плодове седмично. Пълна възбрана за пържени храни. Никакви ястия и закуски, съдържащи изцяло или отчасти хидрогенирани мазнини. Силно ограничение на добавената сол и захар. Това плануват промени в наредбата за храненето на децата в детските градини, качени за координиране от здравното министерство.
Новите правила целят да хармонизират изискванията за хранене на децата с най-новите европейски условия, международни рекомендации и национални правила. С измененията в наредбата ще бъдат понижени калориите в дневното меню в детските градини - среднодневния банкет на сила при децата от 3 до 4 година пада от 1570 ккал/ден до 1350 ккал/ден, а при по-големите сред 5 и 7 година се понижава от 1770 до 1600 калории дневно. Целта е да се понижи честотата на свръхтеглото и затлъстяването.

Въвежда се категорично условие потреблението на мазнини да бъде в границите 25-35% от енергийната стойност на храната. Приемът на добавени захари би трябвало да се лимитира до 10% от енергийната стойност на храната, оптималният банкет е до 5% за деня. Приемът на готварска сол с всички храни и питиета би трябвало да се лимитира, като съответният банкет е 3 грама дневно, а горната граница - 4,5 грама дневно.Новите условия към този момент включват и даването на пресните зеленчуци, а освен плодове към наложителното меню. Изрично се посочка, че те не могат да съдържат добавена захар или сол.
Напълно се не разрешава предлагането на пържени храни.Вместо 100 % натурални сокове, се изисква соковете да са прясно изцедени или стерилизирани. Нектарите би трябвало да са без добавена захар и изкуствени подсладители. В менюто се включват питиета от пасирани плодове или зеленчуци (смути), поотделно и в примес с прясно/кисело мляко и други.Изисква се още консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители, а мармаладите от плодове и конфитюри с плодово наличие, би трябвало да са с " екстра качество ".

Бъдещата разпоредба резервира правилото за ежедневно включване в менюто на минимум 350 грама кисело или прясно мляко и на минимум 35 грама сирене или кашкавал. Въвежда се обаче категорично условие сирена, кашкавал, извара и други млечни артикули, да са създадени от краве мляко, сиренето да е със наличие на готварска сол до 3,5%, а кашкавалът – до 3%.Не се позволява предложение на подсладени пресни и кисели млека, с изключение на когато млеката са с прибавен плодов съставен елемент, какао, овесени ядки, като подслаждането би трябвало да е с натурални подсладители. Не се позволява предложение на прясно, кисело мляко и млечни артикули с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко.Ново условие е месото и месните артикули да не са били замразени, а единствено охладени. И да са със наличие на сол не повече от 1%. От месните артикули се позволяват шунка и филе без наличие на механично отделено месо и формовано месо.Ще се позволява сервирането единствено прясна риба, отпада опцията по изключение тя да е замразена или консервирана. Не се позволява предложение на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и сходни.Хранителният режим се разделя на две елементи - за децата на 3-4 години и за тези сред 5 и 7, с цел да се плануват характерни количества от продуктите.Децата, нуждаещи се от диетично хранене, към този момент ще би трябвало да имат поставената здравна диагноза и лекарски инструкции за хранителния режим, който детските градини ще би трябвало да извършват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР