Най-малко три ракети са били изстреляни днес срещу посолството на

...
Най-малко три ракети са били изстреляни днес срещу посолството на
Коментари Харесай

Най-малко три ракети са били изстреляни към американското посолство в Багдад

Най-малко три ракети са били изстреляни през днешния ден против посолството на Съединени американски щати в Багдад, намиращо се в мощно охраняваната Зелена зона, където са ситуирани държавни институции и дипломатически представителства, съобщи Франс прес, като цитира представител на иракските сили за сигурност.

Американски боен представител удостовери, че алармите са се задействали и са били чути звуци, " евентуално от удари ", наоколо до посолството и базата " Съюз III ", в която се намират войските на интернационалната антиджихадистка коалиция. Все още се чака публична информация за естеството на нападението, евентуалните жертви и вредите, в случай че има такива, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

От видеозаписи в обществените мрежи излиза наяве, че са били задействани сирени, призоваващи хората да намерят скривалище. Не излиза наяве дали системите за противовъздушна защита на посолството са били задействани и дали е имало вреди.

Това е първото нахлуване против американското посолство в Багдад от средата на октомври, когато проирански въоръжени групировки нанесоха десетки ракетни и безпилотни удари против американски бойци и сили на интернационалната антиджихадистка коалиция, ситуирани в Ирак и прилежаща Сирия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Нападението бе осъществено към 04:20 ч. локално време, като " три ракети " Катюша ", ориентирани към американското посолство, паднаха наоколо до Зелената зона, покрай река Тигър ", която минава около квартала, сподели поискал анонимност иракски чиновник на силите за сигурност.

След края на примирието сред Израел и палестинското придвижване Хамас, което беше нарушено на 1 декември в Газа, проиранските въоръжени групировки възобновиха нападенията си против американски бойци и силите на интернационалната антиджихадистка коалиция в Ирак и Сирия. Те декларират, че правят нападенията си поради поддръжката на Вашингтон за Израел.

Отговорността за множеството от тези набези се поема от " Ислямска опозиция в Ирак " образувана от въоръжени групи, свързани с " Хашд аш Шааби " - коалиция от някогашни паравоенни формирования, които бяха интегрирани в постоянните сили.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР