Най-малко с 20 млн. лв. ще нараснат средствата по програмата

...
Най-малко с 20 млн. лв. ще нараснат средствата по програмата
Коментари Харесай

Финансират безвъзмездно още малки предприятия

Най-малко с 20 млн. лева ще набъбнат средствата по програмата за безплатно финансиране на микро и дребни предприятия. Това разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов на брифинг в Министерския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за 24 ч. са изпратени по електронен път над 16 500 заявки на обща стойност 135 млн. лева

Прогнозите са, че средствата ще стигнат за близо 35 хиляди компании, а кандидатстващите би трябвало да имат загуби на оборота над 20%. Те могат да получат до 10 хиляди лева

Ресурсът на програмата все още е 173 млн. лева Одобрените ще получават средствата по реда на постъпването на документите, до момента в който не се изчерпа ресурса. Първите преводи се чакат началото на юни месец. Парите ще се обезпечат от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “.

„ По този метод средствата от програмата ще доближат до нови лица и организации, които до момента не са имали достъп до нея. Отчитам, че либерализирането на метода и семплите заявки са дали резултат “, сподели вицепремиерът.

Дончев призна, че е имало проблем с електронната система при качването на заявките, само че това е било поради големия интерес на бизнеса – дейните консуматори в системата са достигали до 30 хиляди

Емил Караниколов уточни, че в средата на юни се чака от програмата да могат да се възползват и по-големите предприятия. Предстои да се сътвори ликвидност. „ Има предприятия, които работят, само че имат потребност от нововъведения, тъй че и те ще могат да се възползват. Ще запазим опцията за развиване на българската стопанската система и преди рецесията “, добави отрасловият министър.

Той добави, че дотогава по-големите предприятия могат да се възползват от продуктите на Българската банка за развиване. По думите му 10 банки са изпратили общо 1282 поръчки за гарантиране на заеми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР