Няколко убити при сблъсъци в палестински бежански лагер в Ливан

...
Най-малко петима души са били убити и други седем ранени
Коментари Харесай

Най-малко петима души са били убити и други седем ранени при сблъсъци в най-големия палестински бежански лагер в Ливан близо до южния пристанищен град Сидон, палестински служители каза.

Палестинската фракция Фатах в изявление в неделя потвърди смъртта на командира Ашраф ал-Армучи и четирима от неговите „другари“ по време на „отвратителна операция“.

Изявлението осъди „отвратително и страхливо престъпление“, насочено към подкопаване на „сигурността и стабилността“ на палестинските лагери в Ливан.

Палестинските служители, говорещи при условие за анонимност в съответствие с разпоредбите, казаха, че битката е избухнала в лагера Ein el-Hilweh, след като неизвестен въоръжен мъж се е опитал да убие член на въоръжената група Махмуд Халил, като вместо това е убил негов спътник, Асошиейтед прес съобщи информационната агенция.

Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) посочи броя на загиналите на шест, а държавната Национална новинарска агенция на Ливан съобщи, че сред ранените има две деца.

Ливанската армия каза в изявление, че минохвъргачен снаряд е ударил военна казарма извън лагера и е ранил един войник, чието състояние е стабилно.

Семействата бягат от насилие

Ein el-Hilweh е известен със своето беззаконие и насилието там не е необичайно.

ООН казва, че около 55 000 души живеят в лагера, който е създаден през 1948 г. за настаняване на палестинци, разселени от израелските сили по време на това, което палестинците наричат ​​Накба или катастрофа.

В неделя фракции се сблъскаха с автомати и гранатомети и хвърляха ръчни гранати в лагера, докато линейки минаваха по тесните му улици, за да откарат ранените в болницата.

Боятът спря за няколко часа сутринта, въпреки че държавните медии казаха, че все още има спорадичен снайперистки огън. Но боевете избухнаха отново след убийството на палестинския генерал и неговия ескорт.

Някои жители в кварталите Сидон близо до лагера напуснаха домовете си, тъй като бездомни куршуми уцелиха сгради и разбиха прозорци и витрини. Обществената болница Sidon General Hospital евакуира своя персонал и пациенти.

UNRWA съобщи, че две от нейните училища, които обслужват около 2000 ученици, са били повредени при боевете. Той каза, че е спрял всичките си операции в Ein el-Hilweh.

Служебният министър-председател на Ливан Наджиб Микати осъди сблъсъците и нарече времето им „подозрително в настоящия регионален и международен контекст“.

Той критикува „многократните опити за използване на Ливан“ като бойно поле за уреждане на външни сметки „за сметка на Ливан и ливанците“.

„Призоваваме палестинското ръководство да си сътрудничи с армията, за да контролира ситуацията със сигурността и да предаде онези, които се месят в сигурността, на ливанските власти“, каза Микати в изявлението си.

Беше договорено прекратяване на огъня от 18:00 ч. (15:00 GMT) по време на среща на палестински фракции, включително Фатах, на която присъстваха и членове на ливанските движения Амал и Хизбула, се казва в съвместно изявление.< /p>

Палестинските фракции в лагера в продължение на години са налагали репресии срещу въоръжени групи и бегълци, търсещи подслон в пренаселените квартали на лагера.

Според дългогодишната конвенция ливанската армия не влиза в палестинските бежански лагери в страната, оставяйки самите фракции да се грижат за сигурността.

През 2017 г. палестинските фракции участваха в почти седмица ожесточени сблъсъци с въоръжена група, свързана с ISIS (ISIL).

Повече от 450 000 палестинци в Ливан са регистрирани в UNRWA.

Повечето живеят в един от 12-те официални бежански лагера, често в мизерни условия, и са изправени пред различни законови ограничения, включително за наемане на работа.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР