Най-малко между пет и десет процента ще поскъпне задължителната застраховка

...
Най-малко между пет и десет процента ще поскъпне задължителната застраховка
Коментари Харесай

Ново поскъпване на Гражданска отговорност

Най-малко сред пет и 10 % ще нарастне наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", предвижда пред БНР Константин Велев - началник на една от огромните застрахователни компании и член на бюрото " Зелена карта ". Към оскъпяването ще се добави и цената на общата презастрахователна стратегия, която секторът би трябвало да изготви поради слагането на бюрото " Зелена карта " под специфичен контрол от Брюксел. Тя ще се отрази самостоятелно на всяка от фирмите, изясни Велев. " От 5 до 10% е един естествен растеж през годините на годишна база, който растеж, несъмнено, е повлияван от разнообразни фактори през годините. Няма някакви фактори, които тази година да оказват по-сериозно влияние с изключение на въпросната презастрахователна стратегия ", сподели още Константин Велев.

Преди няколко дни застрахователни компании предизвестиха, че следва следващо повишаване на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Тогава обаче не бе посочен дял, с който ще нарастне наложителната лавица. През предходната година тя се увеличи с над 50% и междинната й стойност сега е сред 250 и 300 лева според от обитаемото място. Увеличението евентуално ще продължи и в идните месеци.

Сред главните аргументи за новото повишаване, които акцентираха от сектора, са точно ограниченията, които застрахователите би трябвало да подхващат, откакто от края на 2018 година страната ни бе сложена под мониторинг по системата " Зелена карта " поради редовно неплащане от страна на избрани компании на вреди от произшествия с наши коли в чужбина. Българското бюро " Зелена карта " бе осъдено да внесе гаранция, както и да подписа презастрахователен контракт за целия пазар. Гаранцията е от 5 млн. евро, оповестиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Оттам към този момент отхвърлят да посочат цената на презастрахователния контракт, чието подписване било на финала.

Допълнителните разноски, които би трябвало да създадат фирмите поради това презастраховане, неизбежно щели да покачат цената на полицата. В началото на 2018 година, когато още веднъж поради неизплатени компенсации за произшествия в чужбина интернационалното бюро " Зелена карта " изиска от българските застрахователи ексклузивен депозит гаранция от 4 млн. евро, " Гражданска отговорност " бе увеличена приблизително с 12 лева
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР