Най-малко четирима души пострадаха при сбиване в парламента на Хонконг.

...
Най-малко четирима души пострадаха при сбиване в парламента на Хонконг.
Коментари Харесай

Пострадали депутати след сбиване в парламента на Хонконг

Най-малко четирима души пострадаха при сборичкване в Народното събрание на Хонконг. До размяната на юмручни удари сред депутати от опозицията и поддръжници на държавното управление се стигнало след спор за това кой да оглави комисия в законодателния орган.


Двете страни в свадата били членове на враждуващи комитети, които се опитвали да проведат взаимно съвещание. Депутатите си отправили взаимни обвинявания в узурпиране на властта до момента в който един от тях не се озовал на пода с комоцио.

Друг законодател бил с изкълчена ръка, а депутатка се оплакала от зашеметяване след удар по главата.

Напрежението в Народното събрание в Хонконг се ускори поради предложение за закон, който ще разреши екстрадицията в Китай. В митинг против проектозакона предишния месец се включиха над 22 000 души.

Демонстрацията беше една от най-големите за последните години, като всеобщото присъединяване в нея съумя да засенчи даже честването на годишнината от събитията на площад „ Тянанмън “ от 1989 година – протест, който по традиция притегля многохилядно голям брой.

Според новия проектозакон държавното управление на Хонконг ще може да екстрадира престъпно проявени лица до страни, с които няма съглашение за екстрадиция – каквато е Китай. Когато Хонконг – някогашна английска колония, беше върнат на Китай през 1997 година, той не подписа съглашение за екстрадиция с Пекин поради опасения от размиване на законодателните им системи.

Според съперници за оферти закон Китай може да употребява обвинявания в укриване на налози и други стопански закононарушения като предлог да съди свои критици в Хонконг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР