Най-малко 6 месеца съдебни саги чакат родителите на сменените бебета,

...
Най-малко 6 месеца съдебни саги чакат родителите на сменените бебета,
Коментари Харесай

Нов кошмар за разменените бебета: Остават разделени от истинските си майки поне 6 месеца?!

Най-малко 6 месеца правосъдни саги чакат родителите на заменените бебета, преди дребните момиченца да бъдат върнати на същинските си фамилии, а повода за това е бавният ход при делата за генезис, предава lupa.bg. Още през вчерашния ден стана ясно, че без искове от двете майки за генезис няма по какъв начин да бъдат разменени децата, макар че ДНК експертизи към този момент потвърдиха действителния генезис на дребната Ванеса и другото кърмаче, станали жертви на неприемлива неточност директно след раждането им в столичната АГ болница „ Шейново “.

Семейният кодекс планува безсрочно завеждане на дело за определяне на генезис от майката, за разлика от идващите членове, касаещи бащинството. Но неналичието на задоволително прецеденти по тези текстове и въобще в правната система мощно лимитират дейностите по въпросния член 60. Ето какво разпорежда той:

„ Произходът от майката се дефинира от раждането.
(2) Майка на детето е дамата, която го е родила, в това число при асистирана репродукция.
(3) Произходът от майката, открит с акт за раждане, може да бъде оспорен с иск, предявен от детето, от дамата, посочена в акта като майка, от нейния брачен партньор, от дамата, която претендира, че е майка на детето, и от мъжа, който претендира, че детето е родено от неговата брачна половинка.
(4) Като страна по делото се приканват и брачният партньор на майката, брачният партньор на дамата, която оспорва произхода, както и детето.
(5) Произходът от дамата, родила детето при асистирана репродукция, не може да бъде оспорван на това съображение “.

Никъде обаче в целия Семеен кодекс не е избран редът, по който да се работи при сходна немарливост като замяна на бебета в родилния дом.

Междувременно двете деца са получили и сбъркани персонални и фамилни имена, което в допълнение утежнява процеса и постанова институционални решения. Трябва да се стигне до изваждане на удостоверения за еднаквост на имената след края на делата, с цел да може оттова нататък Ванеса да потвърждава пред институциите, че в действителност не е Ванеса, а човек от женски пол с името „ Х “.

Практиката демонстрира, че в свръхнатоварения градски съд в София разпределението на делата за генезис може да отнеме и 6 месеца до старта.

Сетне магистратите ще би трябвало да постановят и нуждата от назначението на движимости лица, които да извършат ДНК-експертизи на двете фамилии или най-малко на двете майки и двете деца.

Самите проби се взимат от вещото лице, само че резултатите от тях, даже да станат подготвени преди следващо съвещание по делата, се разкриват точно на него. И то, в случай че всички страни по тях участват и не се зададе цикъл от болнични на юристи, движимости лица или директно посочени ответници или ищци.

Това, несъмнено, не е всичко. След сполучливия завършек на делата настава и период по ново припознаване на децата, при положение, че те са родени отвън брак (за което и да е от двете разменени бебета – б.р.), както и нови нотариални заверки.

Срокът, в който майка може да оспорва бащинство, да вземем за пример, е окончателен и е 3-месечен. Едва след него общината, в която е заведено правосъдното решение за генезис на детето, ще издаде новия акт за раждане с действителните му имена.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР