Най-малко 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска

...
Най-малко 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска
Коментари Харесай

Огнен ад на АМ Струма: 46 жертви при пожар в автобус край Боснек

Най-малко 46 души починаха, откакто пътнически рейс с македонска регистрация се блъсна в мантинелата и се възпламени на автомагистрала " Струма ", съобщи БГНЕС.

Автобусът е влезнал през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " малко след 21 часа нощес. Около 3.00 ч. става случаят на автомагистралата в посока София - Благоевград.

Общо 53 души са били в рейса, който най-вероятно е пътувал към Истанбул. Сред починалите има 12 малолетни, в това число и две близначета. При злополуката е умрял и водачът.

7 души са оживели - 2 дами и 5 мъже, те са настанени в " Пирогов ". Сред тях има и момиче на 17 години. Шестима от тях са в Клиниката по изгаряния, а седмият – в травматологията. Животът им е вън от заплаха. Медицинските екипи към момента им вършат нужните проучвания.

Всички те са жители на Република Северна Македония . В болничното заведение пристигнаха представители на македонското посолство. По информация на един от тях потърпевшите са контактни и описват за случилото се.

Автобусът е с македонска регистрация, удостовери и началникът на Пожарната гл. ком. Николай Николов . " На 31-ви километър на автомагистралата е станало ПТП с рейс, в който са пътували 52 души, в резултат на който поражда пожар. Загинали са 45 индивида. Шефът на ОДМВР управлява обстановката на място, уведомили сме по съответния ред Министерство на външните работи, държавното управление и окръжната прокуратура. Все още не престават оперативно-следствените дейности, само че пожарът е в резултат на ПТП. Останалите потърпевши са закарани в болница, положението им по-скоро не е тежко ".

Българският министър председател Стефан Янев е уведомил сътрудника си от западната ни съседка Зоран Заев.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази съболезнования за случая: " Първо, желая да изразя съболезнования на околните на жертвите. Преди няколко минути българският министър председател Стефан Янев ме осведоми за огромната покруса на Автомагистрала " Струма " край Боснек. Там рейс с македонски номера е претърпял злополука и се е стигнало до покруса. В него са пътували 53 пасажери, 46 са починали, а 7 са закарани в болничното заведение, и са превозени към София. Помолих премиера да ме осведоми навреме за аргументите за случая. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на опазването на здравето са осведомени, и още сутринта ще изпратят екипи, с цел да оказват помощ. Първо би трябвало да се удостовери от кое място на къде е пътувал рейса, само че евентуално вътре са пътували жители на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от нещастието, скърбя за случая. Благодаря на българските управляващи, които вършат всичко за опазването на животите на оживелите. Ще бъдем доста признателни за следствието на тази покруса ", сподели Заев пред БТВ.

Временно е лимитирано придвижването в двете направления на Автомагистрала " Струма " в сектора от пътен възел " Даскалово " до пътен възел " Долна Диканя " заради горящия рейс при 30-ти км.

Обходният маршрут е от пътен възел " Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел " Даскалово ", оповестиха от АПИ.

Властите приканват над мястото на случая да не се пускат дронове .

Кметът на Перник Станислав Владимиров изясни, че над 50 м мантинела е скъсал рейсът при случая. Причините за нещастието по думите му могат да бъдат доста - от мокрото трасе, до нехайство или заспиване на водача: " На това трасе постоянно стават произшествия. То е с голяма денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, изясни още Владимиров.

Според пътния специалист Йонко Иванов три може да са аргументите за нещастието: " Може да е техническа нередовност. Може да е здравословен проблем или заспиване на лидера. Третото е в случай че е валяло дъжд, може да е асъдействало за трагедията”, изясни Йонко Иванов. " Такива рейсове нормално са с двама водачи. На границата би трябвало да са засечени почивките им”, изясни още той.

По предписание на основния прокурор Иван Гешев делото за тежкия пътен случай е предоставено на екип от следователи от Националната следствена работа. Вече са почнали дейности по следствието, прави се оглед на местопроизшествието. На мястото е зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР