Най-малко 35 000 души демонстрираха в Гърция днес, за да

...
Най-малко 35 000 души демонстрираха в Гърция днес, за да
Коментари Харесай

Хиляди гърци отбелязаха 50-ата годишнина от студентския бунт в Атинската политехника

Най-малко 35 000 души демонстрираха в Гърция през днешния ден, с цел да отбележат 50-ата годишнина от студентския протест против хунтата през ноември 1973 година


Това събитие е считано за подтик на завръщането на Гърция към демокрацията осем месеца по-късно.

В Атина шествието събра 25 000 души, до момента в който в Солун се събраха 10 000 души. В края на деня е имало сбивания сред някои стачкуващи и полицията с мятане на коктейли Молотов, оповестява полиция, съобщи Агенция Франс Прес.

Бяха проведени и други, по-скромни демонстрации, в Патра и Пелопонес, където няколко случая помрачиха събитието.

Около 5000 служители на реда бяха мобилизирани в центъра на столицата Атина. Движението в града беше блокирано. Демонстрантите стигнаха до посолството на Съединените щати, с цел да осъдят, както на всеки 17 ноември, поддръжката на Вашингтон за гръцката военна тирания (1967-1974) в разгара на Студената война. Гражданите също по този начин стачкуваха пред посолството на Израел. Метростанциите бяха затворени от съображения за сигурност, до момента в който палестински флагове се развяваха на шествието.


Гръцките леви и студентски организации, обичайно благосклонни към палестинската идея, показаха мощна поддръжка за палестинците, по-специално младежката организация на Гръцката комунистическа партия, която марширува зад голямо палестинско знаме.


„ Свобода за Палестина “, скандираха студенти. Според гръцката национална телевизия димки в цветовете на палестинското знаме са били хвърлени пред посолството на Съединените щати.

В изказване по случай отбелязването на 50-ата годишнина от студентския протест, гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис съобщи, че случилото се е „ фар, който осветява пътя към по-отворено и по-демократично общество “.

През целия ден пред паметника на грубо потушеното въстание в студентския квартал на Атина бяха поставяни червени карамфили.

Годишната проява, която сплотява студенти, възпитаници, профсъюзи, леви партии и бранители на човешките права, отбелязва деня, в който танкове смазват желязната врата на Политехническото учебно заведение в Атина, окупирано от протестиращи студенти.

Двадесет и четирима души са жертвите по време на студентския протест от въоръжените сили, изпратени от хунтата, с цел да потушат това въстание и протестното придвижване на жителите по улиците на столицата.

Окървавеното гръцко знаме, което се вее в нощта на 16 против 17 ноември 1973 година на портата на Политехническото учебно заведение, всяка година се развява отпред на демонстрацията от студентски организации.

Гръцката преса посвети дълги публикации на това историческо събитие. За консервативния ежедневник Катимерини студентското въстание съставлява „ едно от най-важните събития в историята на Гърция през 20 век “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР