Най-малко 3 хил. делфина са станали жертва на военните действия,

...
Най-малко 3 хил. делфина са станали жертва на военните действия,
Коментари Харесай

Поне 3 хил. мъртви делфина в Черно море

Най-малко 3 хиляди делфина са станали жертва на военните дейности, които Русия води против Украйна в северната част на Черно море. Това твърди в своя обява във Facebook проф. Иван Русев, началник на отдел " Изследвания " в Национален естествен парк " Тузловски лимани " в Украйна. Според Русев причина за гибелта на делфините са мощните сонари на военните кораби, както и подводните детонации, които унищожават деликатната навигационна система на животните.

Останали на процедура " слепи " делфини умират от апетит, а заради слабостта на организмите им и от инфекциозни болести, споделя още Русев.

В отговори на въпроси, изпратени от той удостовери, че от началото на войната до момента се счита, че от Одеса до делтата на Дунав са открити повече от 100 мъртви делфина.

" Трябва да се има поради, че това са единствено само 2-3% от черноморското крайбрежие на Украйна, които могат да бъдат проучени, сподели Иван Русев. Останалата част от бреговата линия е недостъпна за изследване поради военното състояние. В предишното по тези 2-3 % от бреговата линия са откривани мъртви единствено по няколко делфина годишно. Ако в този момент беше допустимо да се следят останалите 97% от крайбрежието, броят на откритите мъртви животни щеше да бъде доста по-голям ".

Според Русев огледите на откритите мъртви бозайници по крайбрежието на Украйна, само че и Румъния, България и Турция демонстрират изрично, че

директно или индиректно причина за гибелта на делфините е точно войната, която Русия води в северната част на Черно море.

" По делфините, починали тъй като са попаднали в риболовен мрежи, има ясни следи от това, изясни Русев. Намерените преди войната мъртви делфини са с отрязани перки, защото риболовци или бракониери, са се опитвали да ги измъкнат от мрежите. Сега, с началото на войната, мрежите в северозападната част на Черно море, където се водят боевете, където са съсредоточени подводниците и корабите на рашистите, никой не слага нито една мрежа в морето. С други думи, факторът на хващане в мрежите е изцяло отстранен ", сподели още Иван Русев.

Според него гибелта на морските бозайници в този момент настава най-често като последица от въздействието на мощните военни сонари, с които са оборудвани всички военни кораби, плаващи край крайбрежията на Украйна. " Делфините, който са изумени от сонар, стават на практика " слепи ", споделя Русев. Те са " парализирани " и не могат да се ориентират. В резултат на това попадат на всевъзможни трудности, в това число мини. Те се удрят в скалите, нараняват се, а морето ги изхвърля на брега ".

Най-тежките последствия от въздействието на сонарите съгласно Русев е, че " слепите " делфини не могат да уловят нито една риба и бързо се изтощават. А изтощените, отслабнали делфини внезапно губят имунитета си и стават жертва на самостоятелни инфекции от патогени, които живеят в тях. Това е най-често морбиливирус, присъщ за делфините. " Ето за какво някои специалисти и изключително в Русия настояват, че делфините умират от зараза, сподели Иван Русев. Но дублирам: здравото стадо делфини има мощна имунна система и смъртните случаи от инфекции при тях са извънредно редки ".

Информацията за несъразмерен брой мъртви делфини по българското Черноморско крайбрежие след началото на съветската военна атака в Украйна, беше доказана и от Димитър Попов, работил по план за отбрана на китоподобните в България с неправителствената организация " Зелени Балкани ".
" Броят на мъртвите делфини в Черно море се е нараснал, съобщи той преди дни за БНР. Това се случва освен в България, само че и в Румъния, Турция, Украйна и Русия. Засиленото шумово замърсяване в северната част на Черно море, породено от войната в Украйна, изтласква китоподобните на юг. Прогонените животни са уплашени и изтощени, споделя той. Вследствие на акустичната контузия те краткотрайно губят слуха и ехолокацията си, а китоподобните са главният див звяр в Черно море и от тях зависи цялостното здраве на екосистемата ", споделя още Попов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР