Най-малко 26 души в Иран са изложени на голям риск

...
Най-малко 26 души в Иран са изложени на голям риск
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл: Най-малко 26 протестиращи в Иран са пред риск от екзекуция

Най-малко 26 души в Иран са изложени на " огромен риск " от екзекуция по отношение на продължаващите от месеци общонационални митинги.

" Амнести интернешънъл " разгласява писмо, изпратено до ръководителя на иранското правораздаване Голамхосеин Мохсени Еджей, в което се приканва за преустановяване на убийствата, оповестява " Метро ".

Организацията за наблюдаване на правата на индивида съобщи, че 11 души са наказани на гибел, а други 15 са упрекнати в сходни закононарушения, които могат да завършат с екзекуция. Двама мъже са били обществено убити за присъединяване им във въстанието, което продължава към този момент четвърти месец. Въпреки че фамилиите са подложени на напън да запазят безмълвие за арестите, правозащитните групи предизвестяват, че броят им евентуално е още по-голям. Базираната в Осло група " Ирански права на индивида " показва, че броят им е 39.

" Амнести интернешънъл " написа: " На всички 26 лица са били отказани обективни правосъдни процеси, в това число правото на съответна отбрана и достъп до определени от тях адвокати; правото да бъдат считани за невинни; правото да запазят мълчание; и правото на заслужено и обществено чуване ".

Маджид Реза Рахнавард, 23-годишен служащ в магазин за плодове, беше обесен в понеделник. Той бе упрекнат в убийството на двама цивилни от милицията Басидж, която е крило на най-мощната военна мощ в страната - Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война.

Четири дни по-рано 23-годишният служащ в кафене Мохсен Шекари беше екзекутиран в затвор по обвиняване, че е блокирал път в Техеран и е намушкал с нож офицер от Басидж.

" Амнести интернешънъл " заяви по-рано, че са екзекутирани минимум 11 други протестиращи, доста от които също на възраст към 20 години. Тези, които са изправени пред сходна орис, са съдени за углавни закононарушения - които могат да варират от прелюбодейство до содомия - само че няма обществена информация за техния статут.

" Призоваваме неотложно да отмените всички присъди и смъртни санкции, да се въздържате от нови смъртни присъди и да гарантирате, че всеки, упрекнат в прието закононарушение, ще бъде съден в произвеждане, отговарящо на интернационалните стандарти за обективен правосъден развой, без да се прибягва до смъртно наказване ", се споделя още в писмото. " Призоваваме да освободите всички арестувани за спокойно практикуване на човешките им права ".

Групи за отбрана на правата обявиха, че правосъдните процеси при закрити врата против Рахнавард и Шекари са приличали на " комитет за линчуване " с назначени от държавното управление юристи. Не са участвали членове на фамилиите, а прокурорите са разчитали на насилствени самопризнания от арестуваните мъже, с цел да ги осъдят.

Протести обгърнаха Иран след гибелта на 22-годишната Махса Амини, арестувана от Нравствената полиция на страната. Полицията дава отговор за използването на строгите правила за дамите в страната, като да вземем за пример носенето на забрадки - нещо, за което упрекна Амини, че не го е направила.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР