Най-малко 135 жертви, близо 4000 ранени, над 60 от които

...
Най-малко 135 жертви, близо 4000 ранени, над 60 от които
Коментари Харесай

Руски медии: Какво стои зад трагедията в Бейрут?

Най-малко 135 жертви, близо 4000 ранени, над 60 от които в сериозно положение, стотици безследно изчезнали - това надалеч не са окончателните числа на загубите от злополуката, фрагменти от която стреснаха целия свят, написа "Росийская газета " в публикация за детонациите, раздрусали във вторник столицата на Ливан.

Почти цялата инфраструктура на пристанището в Бейрут е в отломки, развалени са половината здания в административната част на града. Жителите в смут търсят родственици и близки, лечебните заведения са претъпкани, а лекарите се оплакват от дефицит на съоръжение и лекарства. Загинали са минимум 10 спасители, десетки медици са ранени, близо 300 000 души са останали без заслон, разказва ситуацията вестникът и цитира медийни известия с нови детайлности за нещастието.

Според експерти складираната в пристанището амониева селитра може да е избухнала след гърмеж на фойерверки в други хранилища, а облаците над региона са приличали на атомни "гъби " поради високата мощ на детонациите, както става да вземем за пример при изригвания на вулкани и рухване на астероиди. Енергията, освободена при случая в Бейрут, е надалеч по-ниска от тази при нуклеарен гърмеж, показва "Росийская газета ".

"Известия ", както и други вестници, описват за филантропичната помощ, идваща в Ливан от Европейския съюз, Световната здравна организация и ред страни, в това число Русия.

"Взривовете в Ливан са признак на локалната хронична болест - неспособността на държавното управление да поеме надзор над страната. По-рано тази година Ливан разгласи дефолт и публично стана банкрутирала страна. Сега протестните демонстрации ще се възобновят с нова мощ ", разяснява арабистът Ксения Светлова.

Доброволците на местопроизшествието упрекват за злополуката държавното управление на някогашния министър председател Саад Харири, отбелязва "Известия ". Изданието припомня, че амониева селитра е употребила за изработка на бомби терористичната формация "Ислямска страна ".

Няколко са версиите за мощната детонация в Ливан

"Лента " и "Труд " разказват случая с кораба "Росус ", чийто взривопасен товар бил докаран в Бейрут преди години, поместват и детайлности за притежателя - съветския олигарх Игор Гречушкин, банкрутирал и в действителност изоставил екипажа, задържан дружно с плавателния съд поради неплатени такси.

Бившият капитан на кораба, "Росус " Борис Прокошев декларира пред "Комсомолская истина ", че за сегашните гърмежи са отговорни само управляващите в Бейрут, държали селитрата в пристанището от "алчност и безхаберие ", вместо да наторят нивите в Ливан. "Крайно дребни са възможностите " от съветския притежател на кораба да бъде получено обезщетение по правосъден ред, изяснява пред "Московский комсомолец " юристът Марина Силкина.

Основната версия за нещастието в Бейрут към този момент е корупция и немарливост. Междувременно политиците в Ливан не могат да се схванат между тях, а популацията стремглаво обеднява. Страната е застрашена от апетит, установи "Комерсант ".

Експлозиите са гибелен удар за цялата стопанска система на Ливан. Половината хора в страната живеят под чертата на беднотия, наричайки ръководещите "крадци и мародери ". МВФ чака ливанският дълг, през днешния ден 170 на 100 от Брутният вътрешен продукт, да доближи 183 %. Според Европа Ливан би трябвало преди всичко да се споразумее за заем от МВФ, който упорства за промени в страната, прибавя всекидневникът.

Ливанската стопанска система е парализирана, обобщава "Взгляд ". През бейрутското пристанище - най-големия хъб в страната, минаваха към 80 на 100 от нейния стокообмен. Съсипан бе и съхраняваният в този порт народен запас от зърно и останалите ресурси ще стигнат единствено за месец. Икономическият прелом може да се трансформира в политически, връщайки страната в епохата на гражданската война, се споделя в материала.

Виновникът за детонациите остава незнаен, неразбираеми са и аргументите, и какво в действителност е станало, акцентира "Независимая газета ". Тя цитира обаче телевизия "Ал Арабия ", съгласно която водачът на ливанското шиитско придвижване Хизбула шейх Хасан Насралла е позволил в неотдавнашно послание "възможността да бъде атакувано израелското пристанище в град Хайфа, където има контейнери с амоняк. Ефектът от експлоадирането им би наподобявал детонацията в Бейрут ", написа вестникът.

Руска диря в ливанската покруса?

Още през първия час след гърмежа бейрутското пристанище бе обкръжено не от полицията или армията, а от бойци на въоръжената формация Хизбула, чиито позиции в ливанската власт са доста мощни. Това "поражда огромни съмнения измежду народа. Защото в Ливан всички знаят за оръжейните хранилища, които Хизбула, следвайки нормалната си терористична тактичност, укрива в обитаеми региони ", акцентира "Новая газета ".

Според източник на изданието в избухналия пристанищен хангар са били складирани елементи за сглобяване на ракети, доставяни от Иран на съратниците му в Ливан - шиитите от Хизбула. "За ливанските шиити тези въоръжения са сериозен мотив във безконечните им раздори с Израел. Корупцията убива. Войната убива. Това са главните поучения от ливанската покруса ", заключава "Новая газета ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР