Най-малко 12 души са загинали, а над 200 други са

...
Най-малко 12 души са загинали, а над 200 други са
Коментари Харесай

Земетресение в Пакистан и Афганистан отне живота на най-малко 12 души

Най-малко 12 души са починали , а над 200 други са ранени след мощно земетресение , което е раздрусало огромни елементи от Пакистан и Афганистан . Земетресението с магнитуд 6,5 е развалило съществено доста здания, провокирало е свлачища , а локалните хора са били принудени да излязат на улицата.

Бедствието е записано през вчерашния ден вечерта в планински регион в североизточната част на Афганистан , покрай границата с Пакистан . Трусът в отдалечената котловина Джурм е усетен чак в Индия.

„ Това беше отблъскващ трус. Никога през живота си не бях усещала подобен трус, “, споделя жителката на Кабул Хатера, която излязла небрежно от жилището си на петия етаж, с цел да се избави.

По публични данни девет от доказаните смъртни случаи са регистрирани в региона на долината Хайбер Пахтунхва в Пакистан . Други трима са починали в Афганистан , заяви представителят на здравното министерство на страната. Едно дете е измежду починалите в провинция Лагман , която се намира покрай границата на страната с Пакистан, заяви „ AFP “.

Много фамилии са били отвън домовете си , с цел да честват персийската Нова година или Норвуз, когато е блъснало земетресението. Службите за незабавна помощ предизвестяват, че отдалечеността и мъчно наличният терен на засегнатите региони евентуално ще забавят дейностите по оказване на помощ и избавяне на потърпевшите . Много поданици на засегнатите региони са прекарали на открито нощта след земетресението, опасявайки се от вторични земетресения. Някои даже са излезли от домовете си боси, когато са усетили труса.

В столицата на Пакистан Исламабад голям многоетажен жилищен блок е бил евакуиран , откакто в постройката са се появили големи пукнатини. Засегнати са телефонни линии , а автомагистралата в най-засегнатия регион Сват е блокирана от свлачища . Пакистанският министър-председател Шехбаз Шариф прикани организациите за битка с бедствията да подхващат незабавни ограничения , с цел да оказват помощ на хората в неволя.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусовете са били усетени в 1000-километрова зона, която обгръща Индия , Узбекистан , Таджикистан , Казахстан , Киргизстан , Афганистан и Туркменистан . Земетресенията са постоянно срещано събитие в този район, защото той се намира на мястото на секване на Евразийската и Индийската тектонична плоча.

През юни предходната година над 1000 души починаха след земетресение с магнитуд 5,9 в афганистанската провинция Пактика. Това е най-смъртоносният трус в страната от близо четвърт век насам.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР