Най-лошото, което ми се струва, че се случва, е, че пада

...
Най-лошото, което ми се струва, че се случва, е, че пада
Коментари Харесай

Даниел Стефанов: Пада културата на политическия дебат

" Най-лошото, което ми се коства, че се случва, е, че пада културата на политическия спор и политическия диалог. Дори с съперника, с врага би трябвало да можеш да водиш естествен диалог. Това е доста значима линия на демократичните системи. Ние от ден на ден изгубваме тази дарба ".

Това разяснява пред БНР изборният специалист Даниел Стефанов, който не чака предизборна акция с хрумвания и разногласия за политики.

 

Според него партиите би трябвало да се научат, че методът, по който водят политическия разговор обществено, задава образец:

 

" Ако е с такова качество политическият разговор, няма по какъв начин гласоподавателите да демонстрират някакво друго отношение към самите партии ".

 

" Все повече обществата се разделят на групи, които са толкоз сигурни, че са прави, че се образуват така наречен племена. Основната характерност на племето е, че няма по какъв начин един човек да мине от едно племе в друго. Нашите партии се трансформират тъкмо в такива организации, което изключва в огромна степен опцията за разговор и най-лошото – за общо деяние ", изрече мнението си той в предаването " Преди всички ".

 

По думите му изборната ни система е такава, че най-вероятно оттук насетне ще създава все такива парламенти с доста равни парламентарни групи, без преобладаваща партия. Ще би трябвало да има много по-широки коалиции отколкото имаше досега, изясни Стефанов и подсети тезата си, че партиите имат сериозен проблем с съдружната просвета. Той означи, че урокът след последните три избора не е теоретичен:

" Притеснява ме, че отново тръгваме в посоката, в която към този момент беше ясно, че по този метод не би трябвало да се държиш, тъй като първо по-късно завоят е доста изострен и второ – огромна част от гласоподавателите ти в действителност не желаят да го вземат ".

 

" Явно има доста политици в България, които считат, че посредством Министерство на вътрешните работи могат да завоюват изборите ", уточни със страдание специалистът и сподели от своя опит, че това не е по този начин.

 

" Другият проблем е, че все повече двете огромни обединения разчитат на това да извадят колкото се може повече от най-верните си последователи, така наречен твърди ядра, те пробваха към този момент всевъзможни принадлежности, с които да ги задействат. Инструментите за активиране на тези твърди ядра би трябвало да стават все по-остри и по-остри ", добави той.

 

По думите му в България каквито и нарушавания да е имало в изборите – парламентарни, европейски, президентски, в никакъв случай не са променяли изхода, като е имало единствено смяна на мандати. Според него е рисково да се приказва, че е допустимо да се случат избори с непризнати резултати.

 

Даниел Стефанов разяснява също проблемите и провокациите преди изборите 2 в 1. Той означи въпроса с машините, дизайна на бюлетините, невалидните бюлетини, образованието на секционните комисии и видеонаблюдението.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР