Най-критично е състоянието на въздуха у нас в градовете Видин,

...
Най-критично е състоянието на въздуха у нас в градовете Видин,
Коментари Харесай

Най-мръсен въздух дишат във Видин, Пловдив и София

Най-критично е положението на въздуха у нас в градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София, демонстрира изследване на bTV.

Според европейското и национално законодателство въздухът се счита за замърсен, в случай че е имало превишаване на нормата от 50 микрограма повече от 35 дни годишно. Според формалните данни на Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) 36 станции в страната са отчели превишаване на годишната норма.

„ Най-много превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив – ж.к. „ Тракия ” – 89 дни “, споделя Валери Серафимов, който оглаявва дирекция „ Мониторинг и оценка на околната среда “ в Изпълнителна агенция по околна среда.

С най-чист въздух могат да се похвалят в Добрич, където нормата е превишена едвам 7 дни в годината.

„ Почти във всички обитаеми места са установени подобрявания качеството на въздуха. И единствено един образец ще ви дам – в Горна Оряховица през 2018 година е имало 110 дни с измерени концентрации 50 микрограма, през 2019 година към този момент са 64. Тази наклонност е повсеместна за цялата страна. Може да има повече от 35 дни, само че броят понижава “, твърди Серафимов.

В столицата най-мръсен въздух дишат в „ Надежда “, „ Хиподрума “ и „ Павлово “, а най-качествен – в „ Дружба ”.

„ Там, където има повече от 35 дни, би трябвало да са тормозим, само че за това има общински стратегии за повишение качеството на въздуха, които са създадени, друга част в този момент се развиват. Нямаме случаи в столицата всичките пунктове да сме имали измерен чист въздух. Няма по какъв начин да се случи – знаете столицата е ситуирана неподходящо в Софийското равно поле и е обградена от планини, тъй че, както виждате, в последните 3-4 дни има непрестанно мъгли, които не разрешават разсейването на атмосферни замърсители, получават се високи концентрации на фини прахови частици ”, споделя още специалистът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР