Най-късно през септември ще започне реконструкция на Зимния дворец в

...
Най-късно през септември ще започне реконструкция на Зимния дворец в
Коментари Харесай

Ремонтът на Зимния дворец ще започне най-късно през септември

Най-късно през септември ще стартира реорганизация на Зимния замък в София. Това разгласи спортният министър Красен Кралев по време на съвещание на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежка и спорта.

" Какъв ще бъде мащабът на реконструкцията ще мога да кажа след месец, когато съм наясно с какви средства ще разполагаме ", изясни Кралев. По думите му оборудването " не е в положително положение ", само че сега нямало никаква заплаха за хората, които го употребяват.

Министърът съобщи още, че е разговарял с всички заинтригувани федерации и има цялостно съгласие с тях. Той добави, че ремонтът няма да попречи на олимпийската подготовка на състезателите в кънковите спортове.


© LAP.bg

През 2016 година министър Кралев разгласи, че вместо плануваните в предишното огромни реконструкции ще се направи ремонт, с цел да бъде пригодено оборудването за подготвителен център.

" Тъй като не считаме провеждането на интернационалните надпревари за приоритет на страната, приготвяме ново задание за осъществяване на ремонт, който да приведе залата в подготвеност за осъществяване на тренировки и надпревари от държавния календар ", сподели тогава министърът.

По времето на кабинета " Орешарски " тогавашният състезателен министър Мариана Георгиева се опита да прокара поръчка за реконструкцията на Зимния замък за 50 милиона лв., а за реализатор беше определен консорциум с водеща компания " Главболгарстрой ".

Поръчката беше спряна на финалния стадий от служебния състезателен министър Евгения Раданова през 2014 година Впоследствие екипът на Кралев довърши правосъдната борба за анулацията й. През април 2015 година Върховният административен съд дефинитивно постави завършек на сагата.


© Надежда Чипева, Капитал

След половин година закъснение и по-точно формулиране на заданието държавната компания " Академика 2001 ", която стопанисва обекта, пусна нова процедура за 35 милиона лв.. Това беше сумата, отпусната за ремонт от държавното управление на Орешарски.

Този път поръчката беше анулирана още на стадий подаване на предложения по категорично гледище на Бойко Борисов, откакто министър председателят бил осведомен, че някои от неуместните в този миг компании като " Джи Пи груп " и " Водстрой 98 " са показали интерес.

Като претекст за прекратяването на поръчката " Академика 2011 ", чийто принципал е спортното министерство, разгласи непредоставени документи за обследването за енергийна успеваемост на залата, която се намира в Студентски град.


© LAP.bg

Само месец по-късно кабинетът трансферира парите за Зимния замък за реорганизация на зала " Арена Бургас ". Строител на залата в Бургас обаче е консорциум с присъединяване на същата тази " Водстрой 98 ", свързвана с депутата Делян Пеевски.

Тя взе участие в обединяването " Дворана " дружно с " Понсстройинженеринг ", които завоюваха предстоящо поръчката през август 2014 година Двете компании държат по 47% от обединяването, а последните 6% са на " Билдникс ".

През 2014 година община Бургас стартира реализирането на плана с 5 милиона лв. от общо 38 милиона лв. с Данък добавена стойност, колкото се предвиждаше да коства. Парите бяха отпуснати още веднъж от кабинета Орешарски по програмата за развиване на общините.
През октомври 2016 година държавното управление на Борисов разпореди на Кралев да подписа контракт с община Бургас, посредством който страната ще придобие безплатно терена, избран за строителството на залата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР