Най-характерното по тази тема ще обсъдим с медицинския специалист Цветелин

...
Най-характерното по тази тема ще обсъдим с медицинския специалист Цветелин
Коментари Харесай

Скъсване на ахилесовото сухожилие най-често се дължи на нелекуван тендинит

Най-характерното по тази тематика ще обсъдим с медицинския експерт Цветелин Ангелов – магистър кинезитерапевт и част от екипа на Sofia Physio Center. Следва и втора магистратура по “Обществено здраве и здравен мениджмънт ” във  ФОЗ към МУ – София.

Професионалните ползи на господин Ангелов са в региона на предварителната защита и лекуването на разнообразни болести и недоволства от страна на опорно-двигателния уред и периферната нервна система. Работи с пациенти в следоперативен и следтравматичен интервал на възобновяване, както и рехабилитация при спортисти.

Има спомагателни квалификации и курсове. 

„ Руптурата на ахилесовото сухожилие е една от най-честите сухожилни повреди и съставлява нарушение на неговата конструкция – изяснява експертът. – Среща се по-често при мъже над 40-годишна възраст и е обвързвана с практикуване на разнообразни типове спорт.

В значителен % от случаите (25%) острите руптури неправилно се диагностицират като навяхване в региона на глезенната става. Това от време на време оказва негативен резултат върху възобновяване на болните заради закъснение. В последните години сходен вид контузии зачестяват, като  повода е освен в увеличение броя на спортуващите интензивно, само че и в заседналия метод на живот.

Значение има и популяризирането на разнообразни способи и стратегии за поддържане на физическа форма, които постоянно се състоят от еднообразни натоварвания с висока активност. Освен това има амбициозни спортуващи, които постоянно минават физиологичните граници на личната си издръжливост, и то без да имат систематична подготовка. “ 

Специалистът добавя, че най-често в основата на тази патология стои хроничното инфектиране на ахилесовото сухожилие – паратендинит и след това тендинит, с смяна в структурата и здравината на сухожилието. Руптурата в действителност е късна демонстрация на болестта, най-често вследствие на остро натоварване. „ Както споделих, намира се при дейни спортисти вследствие на огромни натоварвания на фона на подлежащо инфектиране. По-честа е обаче при така наречен неделни спортисти.

За тези хора са присъщи интензивни натоварвания в почивните дни, без систематична или предварителна подготовка. В резултат на несъразмерното и еднакво натоварване сухожилието реагира с инфектиране, което елементарно хронифицира. В тези условия скъсването е въпрос на време, в случай че не бъдат взети ограничения “, предизвестява експертът.

Рисковите фактори са:

• пренатоварване;

• нередовно спортуващи хора;

• антибиотици – флуорохинолони;

• локално лекуване с инжекционни кортикостероиди;

• пол (преобладава мъжки пол) и възраст (над 40 г.).

Руптурите на ахилесовото сухожилие могат да бъдат частични и тотални, продължава Цветелин Ангелов. Травмата най-често настава към 30-40 минути след започването на дадена спортна интензивност и съвсем постоянно се предизвика от неочаквана и избухлива дорзифлексия (положение контрашпиц) на ходилото. 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР