Най-горещият гейзер на Стария континент се намира в центъра на

...
Най-горещият гейзер на Стария континент се намира в центъра на
Коментари Харесай

Семейство щъркели са атракция при най-горещия гейзер в Европа

Най-горещият гейзер на Стария континент се намира в центъра на Сапарева баня . Горещата минерална вода изригва през 1957 при сондаж за хидрологични изследвания на 73 метра дълбочина. Температурата й е 103 градуса . Височината на водната бликам доближава 18 метра и през няколко секунди разпръсква милиони горещи капчици. 

През годините мястото към най-горещото място се трансформира в парк, който целогодишно се посещава от туристи. Приятен за отмора, а също и място за осъществяване на разнообразни градски събития.

Атракция в парка са семейство дървени щъркели , заселили се преди време на едно сухо дърво, с помощта на майсторът на моторния трион - Васил Говедарски. След слагането й фигуралната комбинация притегля всички туристи и участва на съвсем всички фотоси, направени към гейзера.

" Имаше едно сухо дърво. Решихме да не го режем, а да го декорираме. Щъркелите са знак на пролетта и това е повода да ги сложим там. Не е доста елементарно да се изработят тези фигури, само че пък е прелестно. Работя с моторен трион и много внимавам “, изясни дърворезбарят Васил Говедарски.

Той добави, че много фотоси се вършат със щъркелите, а когато има женитба – наложително младото семейство отива до гнездото с птиците с вярата, че ще им се роди рожба.

Щъркелите може да откриете целогодишно в центъра на град Сапарева баня, ситуиран в Западна България, на 70 км южно от София и на 55 км източно от град Кюстендил.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР