Най-голямото предизвикателство за най-голямата икономика в Европа ще е ограниченият

...
Най-голямото предизвикателство за най-голямата икономика в Европа ще е ограниченият
Коментари Харесай

Недостиг на работници в Германия - най-големият риск за раста на икономиката

Най-голямото предизвикателство за най-голямата стопанска система в Европа ще е лимитираният напредък, който пък ще е е подбуден от дефицит на работна мощ, счита немският министър на стопанската система Роберт Хабек, представен от Reuters.

Правителството чака стопанската система да нарасне с 0,2% тази година, което много под предходните прогнози от 1,3%. Ниското световно търсене, геополитическата неустановеност и растяща високата инфлация са факторите намаляващи очакванията за бързо възобновяване.

В момента има 700 000 незаети работни места, като капацитетът за стопански напредък на Германия е понижен до 0,7% от към 2% през 80-те години на предишния век и се чака да спадне с до 0,5%, в случай че страната не успее да позволи този проблем, разяснява Хабек.

По думите на отрасловия министър незаетите работни места ще се усилват заради застаряващото население. Анализите демонстрират, че застаряващото немско общество ще изпитва дефицит на седем милиона квалифицирани служащи до 2035 година " Вече не става въпрос единствено за квалифицирани служащи ", прибавя той.
 Ако стопанската система на Германия се свие през първото тримесечие, както се предвижда, страната ще изпадне в криза
Ако стопанската система на Германия се свие през първото тримесечие, както се предвижда, страната ще изпадне в криза

" Прогнозираме, че немската стопанска система ще се свие с 0,3% през 2024 година ", разяснява основният икономист на Commerzbank Йорг Крамер

Преразглеждането на обществените помощи за безработица за някои получатели е различен метод за справяне с казуса спроед Хабек. Над половината германци считат, че да работят не е преференциално, след плануваното от държавното управление нарастване на обществените заплащания и детските надбавки, сподели изследване през септември.

Около 2,6 милиона души на възраст сред 20 и 30 години в Германия нямат професионална подготовка, съгласно министъра.
 Цените на жилищата в Германия не са падали толкоз внезапно от 60-те години насам
Цените на жилищата в Германия не са падали толкоз внезапно от 60-те години насам

През 2023 година разноските за покупка на апартамент в Германия са паднали с 8,9%

Реформите на пазара на труда, въведени преди към 20 години, бяха в основата за издигането на Германия до интернационално забележително равнище на конкурентоспособност след рецесиите през 2003 и 2004 година Но Германия няма да може да преодолее дефицита на работна мощ без миграция, съобщи още Хабек. Страната би трябвало да стане удобна за имиграцията с бързи визови процедури, повече езикови курсове и други ограничения. Берлин към този момент вкара няколко закона, с цел да направи страната по-привлекателна за мигранти. Съкращаване процедури за чужденците за приемане на поданство, ускорение на издаването на визи и признание на задгранични квалификации на пазара на труда са част от тях.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР