Най-голямият италиански кредитор "УниКредит" планира да прехвърли отрицателните лихвени проценти

...
Най-голямият италиански кредитор "УниКредит" планира да прехвърли отрицателните лихвени проценти
Коментари Харесай

УниКредит планира да начислява отрицателни лихви по големите депозити от 2020 г.

Най-голямият италиански заемодател "УниКредит " възнамерява да трансферира негативните лихвени проценти на Европейската централна банка върху свои клиенти, притежаващи депозити над 100 000 евро. За това заяви основният изпълнителен шеф Жан-Пиер Мустие в изявление за френския новинарски канал BFM.

Европейските банки се надпреварват да защитят рентабилността си в нескончаем интервал на свръх хлабава парична политика. Миналият месец ЕЦБ понижи главния лихвен % по депозитите от минус 0,4 на минус 0,5 на 100.

Този месец Мустие прикани ЕЦБ "да усъвършенства механизма “, с цел да подсигурява, че кредиторите ще трансферират негативните ставки на клиентите, като ги предизвикват да влагат парите си, а не да ги държат в банката. „ Необходима е по-голяма изясненост за това по какъв начин [отрицателните проценти] могат да бъдат прехвърляни на компании и заможни лица, без да се глоби дребният клиент на дребно ", акцентира шефът на банката.

Стана ясно и че "УниКредит " ще предложи опция на клиентите, наранени от проектите на трезора, като да вземем за пример да им разреши да влагат парите си във фонд на паричния пазар, без да заплащат комисиона.

Отрицателните лихвени проценти бяха въведени за първи път в еврозоната през юни 2014 година, с цел да се ускори стопанската система й посредством принуждаване на финансовите институции да дават заеми, а не да ги държат в централната банка. Но действителният резултат в действителност е да се понижат към този момент насъбраните облаги на европейските банки, които държат комбинирани запаси от 1.9 трилиона евро за облекчаване на регулациите след рецесията.

Въздействието на негативните ставки раздели банковите ръководители. Някои от тях, измежду които и Кристиан Шевинг, разкритикуваха политиката на ЕЦБ. Изпълнителният шеф на "Дойче банк " неотдавна предизвести, че „ негативните проценти унищожават финансовата система “, а Ралф Хамерс, шефът на ING, съобщи, че несигурните консуматори стартират да „ икономисват повече, а не по-малко “.

В Германия, държавният министър председател на Бавария Маркус Сьодер насочи предложение към банките да им бъде неразрешено да начисляват такси на клиенти на дребно, които имат депозити под 100 000 евро, макар че финансовият регулатор на страната BaFin алармира, че е скептично надъхан.

Уникредит работи за завършването на такива ограничения в страните, в които банката оперира, „ тъй че те да бъдат изцяло настоящи през идната година “, заключи Мустие.

Някои банки в еврозоната и Швейцария, измежду които и UBS, към този момент потвърдиха, че също ще трансферират негативните лихви на обособени клиенти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР