Най-голямият италиански кредитор "УниКредит" планира да прехвърли отрицателните лихвени проценти

Най-голямият италиански кредитор "УниКредит" планира да прехвърли отрицателните лихвени проценти ...

УниКредит планира да начислява отрицателни лихви по големите депозити от 2020 г..Най-голямият италиански кредитор "УниКредит" планира да прехвърли отрицателните лихвени проценти на Европейската централна банка върху свои клиенти, притежаващи депозити над 100 000 евро. За това съобщи главният изпълнителен директор Жан-Пиер Мустие в интервю за френския новинарски канал BFM.

Европейските банки се надпреварват да защитят рентабилността си в продължителен период на свръх хлабава парична политика. Миналият месец ЕЦБ намали основния лихвен процент по депозитите от минус 0,4 на минус 0,5 на сто.

Този месец Мустие призова ЕЦБ "да подобри механизма“, за да гарантира, че кредиторите ще прехвърлят отрицателните ставки на клиентите, като ги насърчават да инвестират парите си, а не да ги държат в банката. „Необходима е по-голяма яснота за това как [отрицателните проценти] могат да бъдат прехвърляни на компании и заможни лица, без да се санкционира малкият клиент на дребно", подчерта директорът на банката.

Стана ясно и че "УниКредит" ще предложи алтернатива на клиентите, засегнати от плановете на трезора, като например да им позволи да инвестират парите си във фонд на паричния пазар, без да плащат комисиона.

Отрицателните лихвени проценти бяха въведени за първи път в еврозоната през юни 2014 г., за да се засили икономиката й чрез принуждаване на финансовите институции да дават заеми, а не да ги държат в централната банка. Но реалният ефект всъщност е да се намалят вече натрупаните печалби на европейските банки, които държат комбинирани резерви от 1.9 трилиона евро за задоволяване на регулациите след кризата.

Въздействието на отрицателните ставки раздели банковите ръководители. Някои от тях, сред които и Кристиан Шевинг, разкритикуваха политиката на ЕЦБ. Изпълнителният директор на "Дойче банк" наскоро предупреди, че „отрицателните проценти съсипват финансовата система“, а Ралф Хамерс, шефът на ING, заяви, че несигурните потребители започват да „спестяват повече, а не по-малко“.

В Германия, държавният премиер на Бавария Маркус Сьодер отправи предложение към банките да им бъде забранено да начисляват такси на клиенти на дребно, които притежават депозити под 100 000 евро, въпреки че финансовият регулатор на страната BaFin сигнализира, че е скептично настроен.

Уникредит работи за финализирането на такива мерки в страните, в които банката оперира, „така че те да бъдат напълно действащи през следващата година“, заключи Мустие.

Някои банки в еврозоната и Швейцария, сред които и UBS, вече потвърдиха, че също ще прехвърлят отрицателните лихви на отделни клиенти.

Източник: banker.bg