Най-голямата змия в света е открита наскоро в тропическите гори

...
Най-голямата змия в света е открита наскоро в тропическите гори
Коментари Харесай

Учени откриха най-голямата змия в света в Амазонка

Най-голямата змия в света е открита неотдавна в тропическите гори на Амазонка от холандския биолог и ефирен водещ на излъчвания за дивата природа професор Фрик Вонк.

С дължина 8 метра и тегло 200 кг, северната зелена анаконда е в действителност нещо като призрачен сън за тези, които се опасяват от змии. Нещо повече, учените едвам в този момент са открили, че чудовищната анаконда принадлежи към собствен обособен тип.

Подробна информация за откритието беше оповестена неотдавна в списание MDPI Diversity, като се акцентират неповторимите характерности на тази голяма змия.

Вонк работи с екип от 14 други учени от девет страни. Заедно те откриват, че

северната зелена анаконда е изцяло обособен тип от зелената анаконда,

която до момента беше единственият публично приет тип зелена анаконда в Амазония.

“Генетично разликите са големи “ - споделя пред National Geographic Брайън Фрай, един от съавторите на проучването и биолог от Университета в Куинсланд - “Генетично те се разграничават с пет и половина %. За да сложим това в подтекст, хората се разграничават с към два % от шимпанзетата.

Учените дават на новия тип анаконда латинското име Eunectes akayima.

“Думата " akayima "  идва от няколко езика на коренното население на северната част на Южна Америка и значи огромна змия ", сподели Вонк, който също по този начин е сниман да плува дружно със северната зелена анаконда,

показвайки какъв брой зашеметяващо солидна е змията в реалност.

“На видеото можете да видите най-голямата анаконда, която в миналото съм виждал - дебела колкото автомобилна гума, дълга 8 метра и тежаща над 200 кг — с глава, огромна колкото моята глава, ” сподели водещият.

Водещият създател на проучването Хесус Ривас отбелязва, че преди повече от 15 години е схванал, че има повече от един тип зелена анаконда. Оттогава той и брачната половинка му Сара Кори-Ривас проучват проби за генетични разлики, само че публикуването на резултатите им се случва чак в този момент.

“Сара и аз започнахме да работим по този въпрос през 2007 година, когато за пръв път забелязахме, че има огромна генетична разлика сред венецуелските проби и някои проби от Перу, ” сподели Ривас. “Тогава започнахме процеса на събиране на проби и сътрудници в цяла Южна Америка и отвън нея, с цел да приключим мозайката от проби, която ни разреши да съставим проучването. ”

Учените обърнаха внимание и на въпроса за климатичните промени

и по какъв начин те се отразяват на екосистемата на Амазонка — и за какво това може да съставлява опасност за северната зелена анаконда.

Трайните последствия от изменението на климата по света са добре документирани от известно време насам, само че Вонк обръща особено внимание на това как повишаването на температурите и обезлесяването могат да повлияят на жителите на тропическите гори.

“Районът на Амазонка е подложен на сериозен напън от изменението на климата и продължаващото обезлесяване “, споделя той. “Над една пета от Амазонка към този момент е изчезнала, което е повече от 30 пъти повече от площта на Нидерландия.

Оцеляването на тези емблематични великански змии е неразривно обвързвано с опазването на естественото им местообитание. ”

Фри добавя, че защото северната зелена анаконда има по-малък хабитат от сходни змии в южните региони, тя е “много по-уязвима ” към последствията от изменението на климата. Въпреки това откритието сигурно е вълнуващо за биолозите и повдига въпроса какъв брой други типове анаконда към момента чакат да бъдат открити.

“Аз уча анакондите от 32 години, тъй че това слага въпроса какъв брой други типове има, за които не знаем “, сподели Ривас.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР