Най-голямата змия в света беше открита в тропическите гори на

...
Най-голямата змия в света беше открита в тропическите гори на
Коментари Харесай

ВИЖТЕ новооткритата най-голяма змия на света

Най-голямата змия в света беше открита в тропическите гори на Амазонка!

Северната зелена анаконда, дълга към осем метра и тежаща съвсем 200 кг, беше открита от професора и ефирен водещ Freak Wonk.

Въпреки обстоятелството, че анакондата има глава с човешки размери, 40-годишният професор Уонк не се опасява да се приближи до чудовището.

Невероятни фрагменти демонстрират холандския биолог, плуващ паралелно с гигантска анаконда, дебела колкото автомобилна гума, написа Kurir.

Досега единствено един тип зелена анаконда - наричана още гигантска анаконда - е била приета в Амазонка. Северната зелена анаконда към този момент е доказана като обособен тип в ново изследване, оповестено в Diversity.

" Заедно с още 14 учени от девет страни открихме, че най-големият тип змия в света е зелената анаконда. Те в действителност са два разнообразни типа.

Зелените анаконди, открити в северната част на техния ареал в Южна Америка, в това число Венецуела, Суринам и Френска Гвиана, наподобява принадлежат към изцяло друг тип.

Въпреки че на пръв взор наподобяват съвсем идентични, генетичната разлика сред тях е пет % и половина и това е голяма разлика. Хората и шимпанзетата да вземем за пример се разграничават генетично един от различен единствено с към два % - споделя Уонк.

Новият тип получи латинското име Eunectes akaiima или северна зелена анаконда. Изследователите споделят, че тя е застрашена.

" Регионът на Амазонка е под огромен напън от изменението на климата и непрекъснатото обезлесяване. Повече от една пета от Амазонка към този момент е изчезнала, повърхност 30 пъти по-голяма от Холандия. Оцеляването на тези именити великански змии е неразривно обвързвано със отбраната на естественото им местообитание ” – добавя Уонк.

Професор Хесус Ривас, водещ създател на проучването, изяснява, че е схванал, че има повече от един тип зелена анаконда преди повече от 15 години. Тогава той и брачната половинка му Сара, която също е академик, стартират да проучват пробите, с цел да потвърдят генетични разлики, написа " Телеграф ".

" Сара и аз започнахме да изследваме през 2007 година, когато за първи път забелязахме, че има огромна генетична разлика сред проби от Венецуела и някои проби от Перу. След това започнахме процеса на събиране на проби и сътрудници в Южна Америка и отвън нея, с цел да приключим мозайката от данни, която ни разреши да съставим проучването. Работил съм в доста страни с доста сътрудници, с цел да групирам проби. Сара извърши множеството от сложните задания като генно секвениране и филогенетичен разбор – прецизира Ривас.

Той декларира, че учи анакондите от 32 години и в този момент се чуди какъв брой други типове има, за които не знаем.

" Ако такова именито животно е било неусетно толкоз доста години, какво да кажем за по-малко забележими и по-малко изучавани животни и растения ” - слага риторичния въпрос проф. Ривас.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР