Най-голямата суша в Европа от години доведе до едно от

...
Най-голямата суша в Европа от години доведе до едно от
Коментари Харесай

Потънали германски кораби изплуват в Дунав

Най-голямата суша в Европа от години докара до едно от най-ниските равнища на река Дунав от съвсем един век насам и разкри десетки немски военни кораби, натоварени с експлозиви и потопени по време на Втората международна война, покрай сръбския речен пристанищен град Прахово.

Корабите са измежду стотиците, потопени по Дунав от черноморския флот на нацистка Германия през 1944 година при отстъплението ѝ от настъпващите руски сили, и към момента затрудняват придвижването по реката при ниски равнища на водата.

Тазгодишното засушаване обаче - обсъждано от учените като последица от световното стопляне - разкри повече от 20 кораба в сектор от Дунав покрай Прахово в Източна Сърбия, доста от които към момента съдържат тонове муниции и съставляват заплаха за корабоплаването.

" Германската флотилия е оставила след себе си огромна екологична злополука, която заплашва нас, хората от Прахово ", споделя 74-годишният Велимир Трайилович, пенсионер от Прахово, който е написал книга за немските кораби.

Работниците в локалната риболовна промишленост също са изложени на риск, в това число от Румъния, която се намира тъкмо от другата страна на реката.

Месеци на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик по жизненоважни артерии в други елементи на Европа, в това число в Германия, Италия и Франция. В Сърбия управляващите прибягнаха до драгиране, с цел да поддържат отворени плавателните пътища по Дунав.

При Прахово някои от корабите са стеснили плавателния сектор в този бранш на Дунав от 180 метра на едвам 100 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите към момента се отличават с кули, командни мостове, счупени мачти и изкривени корпуси, до момента в който други лежат най-вече потопени под пясъчните крайбрежия.

През март сръбското държавно управление разгласи търг за избавяне на корпусите и премахване на боеприпасите и взривните субстанции. Цената на интервенцията беше оценена на 29 млн. евро (30 млн. долара). /БГНЕС, Ройтерс

Прахово / Сърбия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР