Най-голямата руска банка Сбербанк планира да се присъедини към втория

...
Най-голямата руска банка Сбербанк планира да се присъедини към втория
Коментари Харесай

Започва вторият етап на тестване на цифровата рубла, определиха кога ще се въведе масовата й употреба

Най-голямата съветска банка Сбербанк възнамерява да се причисли към втория стадий от тестването на цифровата рубла, заяви шефът на Сбербанк Герман Греф, представен от ТАСС.

Централаната банка на Русия и група банки започнаха да тестват интервенции с цифровата рубла на 15 август 2023 г.На първия стадий се тестват дейни интервенции - отваряне на портфейли в цифрови рубли за банки и клиенти (физически и юридически лица), преводи в цифрови рубли сред клиенти и заплащания в предприятия за търговия и услуги.

Както беше обявено по-рано от Централната банка на Руската федерация, към 600 физически и 30 юридически лица в 11 града на Русия ще вземат участие в тестването.

Според оценките на регулатора, всеобщото въвеждане на цифровата рубла може да стартира през 2025 година

В рамките на седем до осем години след всеобщото пускане на плана (планирано за 2025 г.), цифровата рубла ще заеме дял от към 5% от паричното послание в страната.

Това мнение е изразено от ръководителя на отдела за национална платежна система на Банката на Русия Алла Бакина по време на форума " Финансов септември ".

" Смятаме, че след седем до осем години (т.е. към 2032 г.), цифровите рубли в общата платежна конструкция може да съставляват до 5% ", сподели тя.
 Русия пуска цифрова рубла - какво значи това
Русия пуска цифрова рубла - какво значи това

Разплащанията с нея ще са по-сигурни, настояват експерти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР