Най-голямата поръчка за нови влакове ще продължи с пряко договарянеДържавната

...
Най-голямата поръчка за нови влакове ще продължи с пряко договарянеДържавната
Коментари Харесай

Вечерни новини: Рестарт на търга за електрически влакове; Нов завод за олио

Най-голямата поръчка за нови влакове ще продължи с директно договаряне
Държавната поръчка за доставка на 20 едноетажни електрически влака вид „ push pull ”, която бе прекъсната през декември, ще продължи, само че под друга форма. Министерството на превоза ще се договаря директно с отстранените две компании в търга на стойност 1.2 милиарда лева Това стана ясно от изявление на отрасловия министър Георги Гвоздейков.
„ Кристера “ строи нов цех за преправка на олио в Северна България
Агрокомпанията „ Кристера “, част от борсовия холдинг „ Агрия Груп Холдинг ", ще строи нов цех за преправка на слънчогледово олио в Северна България. Общата стойност на плана е 75 млн. евро, като сдружението ще употребява 35 млн. евро заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ). Средствата от него ще бъдат вложени в построяването въз основата и в закупуването на железопътни вагони за превозване на хранителни масла.
Еврото през 2024-а: От политическите промени до икономическите провокации
През 2024 година еврото ще бъде изправено пред комплициран пейзаж, белязан от политически промени и стопански провокации. Ключовите събития включват парламентарни и президентски избори в няколко страни от еврозоната, на фона на световни спорове, фискално стягане и продължаващи опасения за инфлацията. След като претърпя две поредни години на обезценяване, единната европейска валута се възвърне през 2023 година и съумя да реализира растеж от 3% по отношение на $. През 2024 година обаче провокациите пред еврото ще бъдат доста и от най-различно естество.
Европейски Съюз включи съветския диамантен колос „ Алроса “ в листата със наказания
Европейският съюз разшири своите наказания против Русия, като направи решителна стъпка, поставяйки най-голямата компания за рандеман на диаманти в света „ Алроса “ и нейния основен изпълнителен шеф в забранителен лист. Това решение, част от 12-ия пакет от наказания на Европейски Съюз, значи усилване на дейностите на Европейски Съюз против съветски субекти в отговор на непрекъснатото геополитическо напрежение.
Турция приключи годината с близо 65% инфлация
Инфлацията в Турция е останала малко под прогнозата на централната банка в края на годината, въпреки и с леко ускоряване през декември. Това допуска, че междинният растеж на цените на дребно може да надвиши 70% до май, в случай че се появят нови опасности.
Атаките в Червено море заплашват търговия за 225 милиарда $
Заплахата за международната търговия в Червено море остава висока, даже и при напъните за отбрана на комерсиалните кораби от офанзиви на подкрепяните от Иран бунтовници хуси, основани в Йемен. Решението от вторник на датския корабен колос Maersk да спре прекосяването през Червено море и Аденския залив до второ разпореждане акцентира компликацията за водената от Съединени американски щати самодейност, наречена Operation Prosperity Guardian. Хеликоптерите на Военноморски сили на Съединени американски щати, отвърнали на огъня, потопиха три от четирите лодки на хусите, които нападнаха Maersk Hanzghou през уикенда, споделиха американските военни.
Туристически платформи стопираха да продават билети на Ryanair
Едни от най-големите платформи за онлайн туристически резервации – Booking, Kiwi, Kayak – ненадейно са спрели да оферират на своите страници услугите на нискотарифната самолетна компания Ryanair. От публично изказване на компанията излиза наяве, че действието е „ ненадейно подхванато “ при започване на месец декември. И прибавят, че това  ще повлияе отрицателно на превозвача, увеличавайки незаетите седалки през декември и януари с 1 – 2 %.
Коя е китайската компания, която детронира Tesla
В края на предходната година BYD изпревари Tesla като максимален продавач на електрически транспортни средства в света – достижение, увенчало изключителния напредък на китайския авто производител. За първи път през тримесечието до 31 декември компанията съумя да достави повече изцяло електрически коли от Tesla. Така понижи и преднината на компанията на Илон Мъск по целогодишни продажби. Но по какъв начин малко известният китайски производител на акумулатори се разви толкоз бързо, с цел да се трансформира в най-големия съперник на Tesla?
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР