Най-голямата офшорка на руския бизнес в Европа, където се стичаха

...
Най-голямата офшорка на руския бизнес в Европа, където се стичаха
Коментари Харесай

Русия загуби най-голямата офшорка в Европа - кипърските банки затвориха сметките на 82% от руските си клиенти

Най-голямата офшорка на съветския бизнес в Европа, където се стичаха десетки милиарди долари суровинни свръхпечалби от " тлъстите " години преди анексирането на Крим, най-сетне затвори порти за руснаците.
 
В интервала от 2014 до 2022 година кипърските банки са закрили сметките на 82% от клиентите от Руската федерация, оповестява Асошиейтед прес, базирайки се на статистика на локалните финансови управляващи. Обемът на депозитите, които съветските жители и компании държат в кипърски банки, се е нараснал четири пъти за същия интервал (със 76%). Общо в банковата система на островната република са закрити 126 000 сметки, главно свързани с Русия, а на 60 000 физически и юридически лица са отказани банкови услуги.
 
Близките връзки на Кипър с съветския капитал са история, съобщи кипърският президент Никос Христодулидис пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) във вторник. " Признавам, че бяха позволени неточности ", сподели той, разяснявайки обвиняванията, че в Кипър от години се перат съмнителни пари от съветски генезис. Грешка, съгласно Христодулидис, е била и програмата за " златни паспорти ", благодарение на която е издадено кипърско поданство за вложения в стопанската система на републиката.
 
Кипърските управляващи започнаха следствие на съветското наличие на острова напролет, изследвайки общо 29 случая, откакто Съединени американски щати и Англия постановиха наказания през април на 13 компании и физически лица, за които е открито, че са укрили активите на олигарсите. Сред тях бяха Роман Абрамович и Алишер Усманов.
 
През декември в Кипър дойде " десант " от сътрудници на ФБР и Службата за битка с финансовите закононарушения към Министерството на финансите на Съединени американски щати, с цел да оказват помощ на локалните управляващи да прекратят практиката руснаците да заобикалят глобите. Един от главните случаи е пререгистрацията на на каузи милиардера Алексей Мордашов (собственик на Severstal) в немския туроператор TUI, няколко минути преди публикуването на санкционния лист на Европейски Съюз.
 
Под опасността от строги ограничения минимум 10 огромни съветски компании напуснаха Кипър през последните шест месеца. Сред тях са TCS Group Holding, компанията майка на Tinkoff Bank; Etalon Group, един от най-големите разработчици в Руската федерация; " Трансмашхолдинг ", най-големият производител на железопътен и градски железопътен превоз в Оперативно-наблюдателно дело, услугата за набиране на личен състав HeadHunter и Ozon, онлайн търговец на дребно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР