Най-голямата компания за петролни услуги в света няма планове скоро

...
Най-голямата компания за петролни услуги в света няма планове скоро
Коментари Харесай

Най-голямата компания за петролни услуги, която отказва да напусне Русия

Най-голямата компания за петролни услуги в света няма проекти скоро да напуща Русия, макар натиска на Запада да ограничи финансовите потоци към военната машина на Кремъл две години след съветската инвазия в Украйна, написа Financial Times.

Главният изпълнителен шеф на SLB Оливие Льо Пьош разяснява, че компанията не е взела решение дали да продаде опарециите си в Русия - както направиха съперниците ѝ Baker Hughes и Halliburton - и за момента съблюдава договорите със своите клиенти.

Когато решим, ще го създадем обществено притежание, в случай че би трябвало. Но в този момент към момента няма решение “, съобщи Льо Пьош, отговаряйки на въпрос за проектите на основаната в Хюстън група.  

Индустрията за съоръжение и услуги за нефтени залежи включва всички съпътстващи артикули и услуги, свързани с процеса на изследване и произвеждане на петрол и газ. Компаниите от бранша се занимават с произвеждане, ремонт и поддръжка на съоръжение, употребявано при добива и превозването на петрол. Това включва артикули и услуги, като сеизмични проби, превоз, сондажи и други.
Помага ли SLB на Кремъл?
" Нашият екип в Русия работи самостоятелно и мисля, че е " зад завесата " до известна степен. Ние пазиме нашите активи, това е наш приоритет. Ние пазиме нашите хора “, разяснява още Оливие Льо Пьош.

SLB, която в предишното се споделяше Schlumberger, се опълчва на натиска да напусне Русия. Украинското държавно управление и правозащитните групи настояват, че наличието на компанията в страната оказва помощ за генерирането на доходи от нефт, употребявани за поддръжка на военните старания на съветския президент Владимир Путин.

Миналата година украинската Национална организация за предварителна защита на корупцията добави SLB към черния лист на " интернационалните спонсори на войната ", включващ компании, които не престават да вършат бизнес с Русия. SLB изрично отхвърля всички изказвания, че

по какъвто и да било метод утвърждава или поддържа насилието против народа на Украйна “.

Льо Пьош твърди, че компанията е въвела надзор за попречване и възбрана на всевъзможни доставки и поддръжка на технологии за Русия от юли тази година. По думите му това е ход, който в дълготраен проект ще утежни способността на страната да създава някои от своите офшорни нефтени залежи.

След разпадането на Съветския съюз SLB построява огромен бизнес в Русия, който генерира към 5% от приходите на групата, които възлизат на 33.1 милиарда $ предходната година. За компанията работят към 9000 чиновници. 
Защо петролните услуги са значими?
Групите за петролни услуги не бързаха да изоставен Русия след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година, за разлика от множеството западни компании, които побързаха да прекратят взаимоотношенията си със своите съветски контрагенти или да продадат бизнеса си в страната. Baker Hughes и Halliburton - втората и третата по величина западни компании за петролни услуги - оповестиха проектите си да се отдръпват по-късно през 2022 година, откакто Съединени американски щати постановиха наказания. SLB спря новите вложения и внедряването на технологии в Русия през март 2022 година, като след ескалацията на глобите стопира доставките на артикули в страната през юли 2023 година Но за разлика от своите съперници, тя към момента резервира наличие в Русия.

Доставчиците на съпътстващи нефтени и газови услуги правят огромна част от главната работа за световната петролна и газова промишленост. Те дават отговор за доста процеси - от построяването на пътища и полагането на тръби до пробиването на кладенци и изпомпването на недопечен нефт. Но също по този начин обезпечават достъп до технологии, които са жизненоважни за подкрепяне на изследването и развиването на комплицирани сондажни интервенции.

„ Руската петролна промишленост би се разпаднала без задгранични компании, които да обслужват петролните ѝ полета “, разяснява пред FT Лела Стенли, старши откривател в Global Witness и член на обединението B4Ukraine.

Две години след началото на тази война никоя западна компания не би трябвало да поддържа най-стратегическата промишленост на Русия, до момента в който Путин харчи тези доходи от нефт, унищожавайки Украйна “, споделя още Стенли.

Агия Загребелска, началник на направлението за минимизиране на корупционните опасности в санкционната политика в NACP на Украйна, сподели, че SLB е една от хилядите задгранични компании, които на процедура намерено поддържат съветската военна машина.

" Компанията твърди, че не нарушава никакви условия за наказания. Необходимо е да се отстранен сходни пропуски в санкционния режим, изключително в такива стратегически значими браншове за Русия “, добави Загребелска.

SLB обаче твърди, че работи " в ясна поддръжка и привеждане в сходство с интернационалните наказания и експортните ограничавания, които отразяват интернационалните настроения по тези комплицирани въпроси и имат за цел да улеснят прекратяването на военните дейности “.
Колко са западните компании в Русия?
Изследване на Киевското учебно заведение по стопанска система демонстрира, че 1651 задгранични компании не престават да работят в Русия след нашествието, до момента в който 372 напълно са напуснали страната. Засега няма кой знае какви признаци на неодобрение от страна на вложителите против фирмите, които остават в Русия, макар предизвестията на правозащитните групи, че може да са съучастници във военни закононарушения, осъществени от Кремъл.

Миналият месец основният изпълнителен шеф на Mondelez Дирк Ван де Пут сподели, че нито един акционер не е изискал от производителя на шоколад да напусне страната, добавяйки, че вложителите са загрижени повече за материалния удар върху тяхната инвестиция, в сравнение с за моралния проблем.

Западните държавни управления също са внимателни по отношение на стягането на глобите против петролната и газовата промишленост на Русия заради опасения, че това може да докара до скок в цените на суровините, който да дестабилизира международната стопанска система. Но някои специалисти настояват, че този боязън е прекален.

Някои хора може да се опасяват, че възбраната на напреднали западни технологии за съветските петролни полета може да докара до бърз спад в производството. Но Русия има средствата да поддържа промишлеността и без тези технологии просто ще бъде по-скъпо. И колкото повече би трябвало да харчат за произвеждане на нефт, толкоз по-малко ще им остават за бомби “, споделя преподавателят от Харвард и някогашен зам.-председател на Bank of America Крейг Кенеди.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР