Най-голямата и скрита опасност за софиянци е замърсяването с азотен

...
Най-голямата и скрита опасност за софиянци е замърсяването с азотен
Коментари Харесай

Най-голямата и скрита опасност за софиянци е замърсяването с азотен диоксид

Най-голямата и скрита заплаха за софиянци е замърсяването с азотен диоксид, разкри в изявление за БНР Ивайло Хлебаров от Екологично съдружие " За Земята ".

" В София азотният диоксид не се мери на верните места. Това изкривява картината и основава лъжливото чувство, че живеем в град с чист въздух във връзка с азотния диоксид, който е рисков за здравето ", сподели Хлебаров.

Според него някои от станциите, които би трябвало да го мерят в София, не дават отговор на условията, посочени в европейското законодателство. " Чакаме към този момент няколко години министерството да оправи тази неточност, само че не виждаме особена реакция от тяхна страна. Или чакаме наказателна процедура от Европейска комисия, с цел да накара служителите да се раздвижат ", уточни екологът.

Експерти и представители на новата общинска администрация в София се събират през днешния ден на конгрес " Чиста подвижност за София ". Разисквани ще бъдат три съществени тематики – велосипедна подвижност, ограничения за чиста подвижност и положение на публичния превоз. Участие ще вземат Илиян Павлов - зам.-кмет " Транспорт и градска подвижност " и Надежда Бобчева, която дава отговор за сектор " Околна среда ".

Велосипедният превоз

Много мъчно се придвижваме по велосипедната мрежа, означи Ивайло Хлебаров. " Налага се потребление и на пътното платно. Част от полемиката ще бъде ориентирана към предоставяне на рекомендации какво да се усъвършенства във велосипедните политики и в мрежите за свързването сред другите квартали. Надяваме се господин Павлов да каже какво счита да направи за велосипедното напредване. Хората да употребяват велосипед като средство за напредване. Трябва да се стартира с положително обмисляне на велоалеите. Техническото осъществяване също е доста значимо ", уточни той.

Градският превоз

Столичният градски превоз се разви значително през последните години, означи той. " Но в София няма транспортно обмисляне, има транспортно строителство. Залага се най-вече на градежа на разнообразни инфраструктурни обекти, които вкарват в допълнение авто трафик ", сподели Хлебаров.

Манталитетът за малко потребление на коли се възпитава, счита Ивайло Хлебаров: " Чрез позитивни тласъци, само че и посредством наказания. Надяваме се да забележим дълготрайна политика за развиване на градския превоз и за ограничение на потреблението на персоналния автомобил за всекидневните потребности в града ".

Чистата подвижност

Национален институт по метеорология и хидрология направиха преди няколко години химически разбор на фините прахови частици в София, изясни Хлебаров. " Фините прахови частици са по-малкият проблем на превоза, по-големият са тапите и замърсяването с азотен диоксид ", акцентира екологът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР