Най-голямата гръцка банка по обем на активите – Piraeus Bank,

...
Най-голямата гръцка банка по обем на активите – Piraeus Bank,
Коментари Харесай

Piraeus Bank продаде сръбското си поделение

Най-голямата гръцка банка по размер на активите – Piraeus Bank, продаде сръбското си звено на Direktna Banka, заяви осведомителната организация Ройтерс. Агенцията отбелязва, че банката към момента не може да се отърси от проблемите, свързани със срутва на гръцката стопанска система и високата безработица в страната, и възнамерява да се раздели и с другите си бизнеси на Балканите. Това включва и звената на Piraeus в България, Румъния, Албания, както и в Украйна, с цел да понижи задграничните експозиции, написа още Ройтерс.

Банката заяви посредством своя уебсайт, че продава сръбския си бизнес за сумата сред 58 млн. евро и 61 млн. евро, като точната цена ще бъде избрана от финансовото положение на активите в деня на продажбата. Очакванията са договорката да бъде финализирана до края на първото тримесечие на 2018 година, откакто получи утвърждение на регулаторите.

За финансов консултант на продажбата беше определена BNP Paribas.

За да стабилизират своето положение, и други гръцки банки се отхвърлиха от активите си в чужбина. National Bank of Greece да вземем за пример продаде ОББ на KBC и румънското си поделение на OTP.

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа при започване на юни основния изпълнителен шеф на "Пиреос Банк Груп " Христос Мегало разгласи, че "Банка Пиреос " ще направи всичко належащо да извърши до 2020-а проекта си за преструктуриране на своите активи и дялови участия. Това преструктуриране планува както редукция на проблематичните и необслужвани заеми, които от години са най-големият камшик за банките в Гърция, по този начин и понижаване на финансовите участия на гръцката банка. Това условие пък е обвързвано с съответни количествени задължения, поети от банката пред дирекция "Конкурентоспособност ", когато през 2014-а тя, както и останалите гръцки банки, получиха средства за нарастване на капитала си от Европейски Съюз през Гръцкия фонд за финансова непоклатимост.

Намаляването на финансовото присъединяване значи продажба на дялови участия на гръцката "Пиреос Банк Груп " в дъщерни сдружения. Този развой прочее върви повече от една година. "Пиреос Банк Груп " продаде дъщерните си банки в Кипър и в Египет. Остават дъщерните й банки в Румъния, България, Украйна и Албания. Към тях методът може да е друг, според от размера им, от финансовите им резултати и положение. Някои от тези банки могат да бъдат продадени напълно, от други гърците могат да продадат избрана част от акциите им на разнообразни вложители, в трети могат да запазят изцяло дяловото си присъединяване. Крайната цел е финансовите участия на гръцката банка да бъдат внезапно понижени за по този метод да се усили финансовата й адекватност и да се понижи външният кредитен риск.

По предписание, когато една търгувана на борсата компания като гръцката "Пиреос Банк Груп " стартира процедура по продажба на някое от дъщерните си сдружения, това е обвързвано с осъществяване на строго избрана процедура. Тя включва предложения за наемане на съветник, предложения до евентуалните купувачи, известяван на надзорните органи на страната, в която работи продаваната дъщерна компания. За "Банка Пиреос България " такава процедура за момента не е открита. Това, несъмнено, не значи, че до края на годината или през идната година гърците няма да подхващат стъпки за продажбата на дъщерната си кредитна институция у нас. Такива стъпки обаче може и изобщо да не бъдат подхванати, в случай че се окаже, че след продажбата да вземем за пример на дъщерните банки в Украйна или в Сърбия гръцката "Пиреос Банк Груп " реализира замисъла на проектите си за понижаване на външните си финансови участия. Всичко е въпрос на тактика и на съответните резултати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР