Най-голямата чешка енергийна компания ЧЕЗ, която държи и един от

...
Най-голямата чешка енергийна компания ЧЕЗ, която държи и един от
Коментари Харесай

ЧЕЗ може да сезира ЕК заради спирането на сделката с "Инерком"

Най-голямата чешка енергийна компания ЧЕЗ, която държи и един от най-големите дялове на българския енергиен пазар, е подготвена да се обърне към Европейската комисия поради блокирането на договорката с " Инерком " от страна на Комисия за защита на конкуренцията. Това съобщи представителят на чешката компания Алице Хоракова пред 3e-News. Хоракова акцентира, че от ЧЕЗ са " смутени " поради смяната в Закона за енергетиката тъкмо след подписването на контракта с " Инерком ". Става въпрос за измененията, с които КЕВР е органът, който да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ. Липсват обаче критерии по какъв начин да бъдат прилагани законовите промени, като от Комисията, която следи активността на КЕВР, са поискали юридически разбор, с цел да бъдат основани критерии.

" Отбелязваме, че тази корекция не е минала през надлежната процедура на вътрешни разисквания и към момента няма насоки за използването и от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране. В момента проучваме дали тези дейности на българската страна в отговор на желанието ни да продадем българските си активи не нарушават правилата за отбрана на вложенията, обект на арбитражно дело ", сподели представителят на ЧЕЗ в Прага. Хоракова споделя и, че " Инерком " интензивно преговоря с банки и подхваща стъпки, с цел да извърши в точния момент изискванията в контракта. Припомняме, че Комисия за защита на конкуренцията спря договорката за българския бизнес за ЧЕЗ, тъй като имало хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията на пазара на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи. Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията демонстрира, че съгласно Комисия за защита на конкуренцията фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. Комисия за защита на конкуренцията се базира на Доклад за активността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Пак съгласно същите данни, " Инерком България " има 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - единствено в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - " Улер 2009 ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Евро Бетон ", " Диана Хънт ", " Риал Стейтс " и " Риал Стейтс 2 ". Според данни на " Инерком " общата мощ на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, която е с мощ " под 5 мегавата " - Комисия за защита на конкуренцията го споделя в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата. 

В края на предходната седмица " Инерком " публично разгласи, че е осъществено преструктуриране, вследствие на което дружествата-производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото ѝ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР