Най-голямата австралийска авиокомпания Куонтас (Qantas) отбелязва днес 100 години от

...
Най-голямата австралийска авиокомпания Куонтас (Qantas) отбелязва днес 100 години от
Коментари Харесай

Най-безопасната авиокомпания в света навърши 100 години

Най-голямата австралийска самолетна компания Куонтас (Qantas) отбелязва през днешния ден 100 години от основаването си с прехвръкване на аероплан над пристанището в Сидни, съобщи ДПА. От години тя е и безусловният водач в международните ранглисти за най-безопасните самолетни компании. Австралийският въздушен водач, прочут още и под прозвището „ Летящото кенгуру ” поради признака на опашките на самолетите на Qantas, няма нито една авиокатастрофа, с нито един потърпевш от 1951 година насам – година, считана за началото на ерата на реактивната авиация.

Въздушни услуги на Куинсланд и Северната територия, както е цялостното название на авиопревозвача, водят началото си от пустата област Куинсланд през 1920 година, когато стартират да транспортират в началото единствено пощата сред провинциалните градове. Целта на компанията е била да се оправи с " тиранията на дистанцията ", най-голямата преграда пред растежа на съвременна Австралия, се показва в официално съобщение на авиопревозвача. Австралийската самолетна компания е учредена от двама водачи, които са се завърнали от Първата международна война и локален скотовъдец, единствено 17 години след първия полет на братята Райт и в края на епидемията от испански грип. Първоначално бъдещето на компанията е много нестабилно, а някои от акционерите дефинират вложенията си като подаяние. Към 1930 г. обаче самолетната компания към този момент транспортира пасажери до Сингапур. 

В наши дни тя в най-старата самолетна компания, която е летяла непрестанно, превозвайки над 50 милиона пасажери годишно. Преди пандемията Qantas беше единственият авиопревозвач, който летеше до всеки обитаем континент. 

" Големите дистанции постоянно са били присъщи за Австралия - сред огромните градове и по-малките районни градове, както и от останалата част на света. Qantas се гордее, че заличи тези дистанции ", съобщи основният изпълнителен шеф на авиопревозвача Алън Джойс. 

Празненствата по случай 100-годишнината бяха анулирани поради Ковид-19, само че събитието ще бъде маркирано с полет на ниска височина на залез слънце. Самолетът ще премине над пристанището в Сидни и покрай залива Роуз в източната част на града, откъдето сред 1938 г. и 1942 г. са изхвърчали самолетите на Емпайър флайинг боутс (Empire Flying Boats) за Сингапур. 

Компанията беше принудена да редуцира поради пандемията към 6000 от общо 29 000 чиновници и да спре от полети 95% от флотилията си.

" Историята на Qantas демонстрира, че се е сблъсквала с провокации и рецесии. Именно тогава на напред във времето излиза ролята й на народен транспортьор. Искаме да използваме този миг, с цел да кажем благодаря на хората, които са подкрепяли Qantas през годините ", сподели президентът на компанията Ричард Гойдър.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР