Най-големият вносител на руски газ е пред фалит и официално

...
Най-големият вносител на руски газ е пред фалит и официално
Коментари Харесай

Най-големият вносител на руски газ е пред фалит. Нали уж руският газ е евтин и сигурен?* -

Най-големият вносител на съветски газ е пред банкрут и публично изиска 9 милиарда евро избавителна стратегия от немското държавно управление. Както се досещате, става въпрос за немската компания Uniper, която желае страната да заплати за нейните лични неточности.

Но по какъв начин по този начин най-големият вносител на съветски газ е пред банкрут? Нали сякаш съветският газ е на ниска цена и сигурен? Който има на ниска цена и сигурен газ в Европа освен, че няма да банкрутира, а ще прави огромни облаги. Проблемът на Uniper е, че съветският газ от много време нито е на ниска цена, нито е сигурен. Поскъпването на съветския газ дружно с ограничението на доставките от Газпром води до големи спомагателни разноски, десетки милиони дневно.

Ще оставим на германците да решат дали е морално да избавят частни газови компании, които сами са се сложили според от един снабдител - само че от икономическа позиция по-добре да ги оставят да банкрутират. Много страни в Европа от години влагат в газова инфраструктура за различни доставки (България също построи газова връзка с Гърция и влага в терминал за полутечен газ в Александруполис), а в това време немският газов бизнес влагаше в Северен поток 2 - нов газопровод към Русия. Докато Англия, Испания, Франция имат терминали за полутечен газ и могат когато и да е да докарат газ от други източници, Германия няма към момента нито един терминал за полутечен газ. Така че даже да откри газ от Катар или някъде другаде, Германия на практика няма по какъв начин да го докара в страната.

По-интересен е практическият въпрос по какъв начин ще се оправи Германия през зимата. Германският енергиен регулатор Bundesnetzagentur е изготвил няколко сюжета за газовите доставки. При всички сюжети най-трудният интервал ще бъде в края на зимата, от февруари до първата половина на април.



- Ако се запазят сегашните фрапантно занижени доставки на съветски газ (60% редукция по отношение на естествените нива), Германия може да се оправи - при изискване, че до зимата бъде издигнат първият терминал за полутечен газ и той проработи с цялостен потенциал от януари 2023 година

- По-сложно е в случай че съветският газ изцяло спре. Тогава един терминал за полутечен газ няма да е задоволителен и ще е належащо Германия да понижи потреблението на газ с 20-30%. Тъй като отоплението на семействата е с приоритет, най-вероятно огромна част от понижението ще би трябвало да се поеме от бизнеса - надлежно може да се стигне до краткотрайно затваряне на фабрики и надлежно криза в стопанската система.

Други ограничения за ограничение на потреблението на газ са свързани със заменяне на газови Топлоелектрическа централа с въглищни централи, заради което въглищните централи са задействани. Междувременно, немската банка за развиване обезпечава финансиране, с цел да могат да се запълнят газохранилищата преди зимата. Тъй като Газпром не запълва своите газохранилища в Германия, тяхното ръководство беше поето от енергийния регулатор, обезпечено им беше финансиране и те също се към този момент се запълват с газ.

Германия строи шест терминала за полутечен газ и даже одобри специфичен закон, с цел да форсира строителството и процедурите. Но все пак, за тази зима се чака да проработи единствено един терминал за полутечен газ. Явно даже и специфичен закон не може да форсира задоволително бюрократичните процедури в Германия - а може би до скоро Германия не вярваше, че Газпром ще й ограничи газа и не бързаха чак толкоз доста. За съпоставяне, страни като Естония и Финландия, които към този момент не получават съветски газ, възнамеряват още преди зимата да са подготвени с инсталирането на терминали за полутечен газ.

На този декор, България е по-напред с подготовката, само че има още доста да се направи.

1. Инфраструктурно имаме опция за цялостна диверсификация, тъй че по този индикатор сме на 100%. Газовата връзка с Гърция скоро ще влезе в употреба, имаме и остарялата газова връзка с Гърция, както и остарелия газопровод от Турция. Тоест инфраструктурно стоим добре.

2. Газохранилището Чирен е цялостно на 38%, по отношение на 36% в същия ден на предходната година - тъй че тук сме на 38% подготовка. Но би трябвало да се положат всички старания да стигнем 90%, а по опция и 100% преди зимата.

3. По отношение на доставките на газ България е осигурила една трета от доставките с дълготраен контракт за азерски газ - тъй че тук сме на 33% подготовка.

Останалите доставки се обезпечават месец за месец, което през лятото не е толкоз мъчно, само че за зимата не трябва да се разчита на краткосрочни доставки - необходим ни е контракт за регулярни доставки за зимата и би трябвало да целим 100% контрактувани доставки за зимата, по отношение на 33% в този момент. Така че Булгаргаз би трябвало да работи по-активно в този момент през лятото, с цел да няма драми през зимата.

*Публикацията е оповестена Заглавието е на редакцията.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР