Най-големият украински мобилен оператор Киевстар (Kyivstar) заяви, че е станал

...
Най-големият украински мобилен оператор Киевстар (Kyivstar) заяви, че е станал
Коментари Харесай

Най-големият мобилен оператор в Украйна стана мишена на масирана хакерска атака

Най-големият украински мобилен оператор " Киевстар " (Kyivstar) съобщи, че е станал жертва на мощна хакерска офанзива тази заран, която краткотрайно е прекъснала мобилната и интернет връзката, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Информационно-технологичната инфраструктура на " Киевстар " е била " отчасти разрушена ", съобщи изпълнителният шеф на компанията Олександър Комаров по националната телевизия.

" (Атаката) доста повреди (ИТ) инфраструктурата, ограничи достъпа, не можахме да ѝ противодействаме на виртуално равнище, по тази причина изключихме " Киевстар " физически, с цел да ограничим достъпа на врага ", сподели Комаров.

 

Абонатите на " Киевстар " не могат да се включат в националния роуминг, защото компанията не може да трансферира поръчките им към другите оператори. За задачата те би трябвало да се трансферират към мобилната мржа на различен оператор, да вземем за пример Lifecell или Vodafone-UA, написа УНИАН.

Компанията, която е благосъстоятелност на записания в Амстердам мобилен телекомуникационен оператор " Веон " (Veon), съобщи, че работи по възобновяване на връзката и си сътрудничи с правоприлагащите органи.

Отделно от това съоснователят на " Монобанк ", огромна украинска система за заплащания, съобщи в обява в обществените мрежи, че компанията му сега е наранена от офанзива за отвод от услуга (DDoS), само че че всичко е " под надзор ".

Кореспондентите на Ройтерс в Киев оповестяват за спиране на връзката им през " Киевстар " през целия сегашен ден.

" Най-важното е, че персоналните данни на клиентите не са били компрометирани ", се споделя в изказването на " Киевстар ". Компанията дава обещание да компенсира клиентите за загубата на достъп до услуги.

" Киевстар " не заяви незабавно кой съгласно нея носи отговорност за офанзивата. Украинските държавни органи и компании обаче постоянно упрекват Русия, която е във война с Украйна, че е провела хакерски атаки против тях в предишното.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР