Най-големият рекламен фестивал в България ФАРА създаде тридневен оазис на

...
Най-големият рекламен фестивал в България ФАРА създаде тридневен оазис на
Коментари Харесай

Комуникационната ФАРА 2023: оптимизъм на хоризонта

Най-големият рекламен фестивал в България ФАРА сътвори тридневен оазис на информационния бизнес с преместването си на нова локация. От Пловдив, събитието тази година за първи път се организира в Бургас, отдалечавайки се още повече от политическите войни и злободневни тематики. Организаторите от Българската асоциация на информационните организации (БАКА),, си сложиха за цел да отворят събитието към експерти от разнообразни сфери, по тази причина и мотото на фестивала тази година беше " Не е реклама, връзка е ". По този метод те слагат началото на една по-мащабна и дълго чакана смяна за ФАРА.За седми път от основаването на ФАРА до в този момент guts&brainsDDB печелят огромната премия " Творческа организация на годината ". Нейни подгласници станаха Human и All Channels Advertising.

Най-големият рекламен фестивал в България ФАРА сътвори тридневен оазис на информационния бизнес с преместването си на нова локация. От Пловдив, събитието тази година за първи път се организира в Бургас, отдалечавайки се още повече от политическите войни и злободневни тематики. Организаторите от Българската асоциация на информационните организации (БАКА),, си сложиха за цел да отворят събитието към експерти от разнообразни сфери, по тази причина и мотото на фестивала тази година беше " Не е реклама, връзка е ". По този метод те слагат началото на една по-мащабна и дълго чакана смяна за ФАРА.

За седми път от основаването на ФАРА до в този момент guts&brainsDDB печелят огромната премия " Творческа организация на годината ". Нейни подгласници станаха Human и All Channels Advertising.
Хронология на фестивала
В четвъртък, първия ден от събитието, журито оценяваше обществено поръчките в категория " Кампания ", като този път гласуването беше анонимно и присъстващите можеха да видят дали дадена акция продължава към финала, само че не и кой от членовете по какъв начин е дал своя вот. Макар аргументите за това да бяха механически, в границите на Q&A сесията в събота журито и уредниците разискаха дали това не е по-ефективен способ за гласоподаване. " Тайният избор работи повече в посока честността, истиността и меродавността на гласуването ", разяснява Константин Вълков от " Дарик радио ". Творческият шеф на " Ентусиазъм " и член на журито Велина Мавродинова, изясни, че този способ облекчава напрежението при журирането. " Предишни години, когато се виждаше кой по какъв начин гласоподава, никой не ме е попитал персонално за какво съм дала вота си по този метод и не виждам смисъл от този вид гласност ", добави тя.

Тази година в състава на креативното жури от общо 15 души, с изключение на познатите рекламни експерти от локални организации, участваха и трима самостоятелни специалисти (Ирина Тончева от " БГ Радио ", Константин Вълков от " Дарик радио " и режисьорът Явор Гърдев), които вкараха външен взор върху акциите. По думите на дългогодишни представители на журито, закритите полемики при оценяването на поръчките тази година са били едни от най-задълбочените и градивни. " За разлика от предходни година, в този момент имахме доста повече време да вникнем в акциите ", разяснява по време на Q&A сесията в събота креативният шеф на B+RED и част от журито Максим Стоименов.
Реклама Каква част от рекламите бяхте гледали като консуматори преди журирането и по какъв начин оценявате равнището на акциите? Ирина Тончева, " БГ Радио ": Голяма част от рекламите бях гледала и чувала, като един редови консуматор на реклама. Нещо повече, една от тях, още когато пристигна в радиото, съумя да впечатли мен и доста от сътрудниците ми. Една от телевизионните реклами пък беше толкоз креативен добра, че разпитвах коя е организацията зад нея, тъй като в първия стадий на журиране не виждахме организациите. И като човек с опит в рекламата, и като консуматор правя оценка рекламите като доста хубави и вълнуващи. Константин Вълков, " Дарик радио " : Около 30% от рекламите бях гледал и всички поръчки на радио реклами бях чувал, изключително една, която отбелязва гол още сега, когато я чуеш. Мислех, че гласуването ще бъде просто вид " харесва ми " и " не ми харесва ", само че се оказа доста по-сложно и беше добър уъркшоп за мен. Това са изключителни хора, които дават доста от сърцата си, само че и вникват. Тук всичко беше доста обосновано. Нивото на хората в промишлеността е високо, на поръчките също. Разбира се, смелостта е най-важна и някои от участниците съумяха да трансформират разпоредбите на играта. Явор Гърдев, режисьор: Аз съм свръх устойчив към рекламите, шетам полето на вниманието си от тях, което съгласно мен беше плюс, тъй като, когато започнах да виждам поръчките, това за мен беше чисто нов свят. Не бях гледал безусловно нито една от тях. Това способства за един чист взор, който може да види рекламата по-холистично, а не да я разчленява аналитично на нейните детайли, което вършат останалите членове на журито. Когато имаш чист взор, може да схванеш дали тази реклама работи и до каква степен тя задържа вниманието ни.
Медийното жури беше в състав от девет медийни специалисти от организации, както и представител на " Нова броудкастинг груп ". Трима представители на рекламодателите също участваха в оценяването на акциите, като част от гранд журито на ФАРА. Това бяха Виктория Станчева от Fashion Days, Елица Иванова от " Загорка " и Илияна Захариева от " А1 България ".

Във ФАРА 2023 бяха подадени общо 272 поръчки в 13 огромни категории. В креативния фестивал сили премериха 25 организации, което е с четири повече по отношение на предходната година, като в състезанието взеха присъединяване и няколко нови по-малки организации на българския пазар. Заявките обаче бяха с 10% по-малко - общо 253. Това до известна степен се дължи на и. Една пета от всички поръчки бяха подадени от организацията guts&brainsDDB, която обичайно е водач по брой поръчки. " Идеите остават скъпото в ерата на AI. Целта е на фестивала е да намерим най-хубавите хрумвания, които в действителност се отличават от останалите. Индустрията ни върви доста напред. Открихме мощни неща тази година. Имаше работа, която цялото жури счита, че е на международно равнище ", изясни в границите на Q&A сесията ръководителят на журито и креативен шеф и сътрудник в Noble Graphics Марсел Леви.

Броят участващи организации в медийния конкурс и тази година беше общо седем, само че поръчките бяха двойно по-малко спрямо 2022 година По думите на Александър Гагов, ръководещ шеф на организацията Connected, част от All Channels Group и член на журито, това се дължи от една страна на по-малкия ни пазар, а от друга - на отсъствието на няколко организации, което се отразява непосредствено и на количеството поръчки. " Иска ни се да има повече поръчки и по тази причина улеснихме процеса по кандидатстване. Вече не е належащо да имаш видео поръчка, тъй като не всички медийни организации имат креативен звена. За идната година ще се постараем да създадем по-голяма тежестта на медийния конкурс ", добави той по време на Q&A сесията. " В подтекста на това, че желаеме да разтеглим ФАРА и да създадем медийния фестивал атрактивен за медийните организации, сме решили да ги ангажираме повече в основаването на техния формат фестивал ", добави ръководителят на БАКА Чавдар Кенаров и креативен сътрудник в организацията Noble Graphics.
Реклама
През петъчния ден от събитието продължи гласуването при закрити порти, а редом се организираше лекционната стратегия на ФАРА, която беше и повода по-голямата част от публиката на фестивала да дойде тогава. В нея се включиха български и интернационалните експерти от разнообразни сфери на връзките - реклама, медии, дизайн. Основна тематика в презентациите беше изкуственият разсъдък и по какъв начин ще повлияе той на промишлеността, като заключението на множеството експерти беше, че технологията няма да размени положителните хрумвания, а единствено ще им помогне.

Съботният ден стартира с представянето на младите рекламисти в самодейността Saatchi Circle, проведена от креативна организация Saatchi & Saatchi Sofia, част от " Publicis Groupe България " в партньорство с " А1 България " (виж карето) и приключи с награждаването на спечелилите във ФАРА 2023.
Crème de la crème в българската реклама
За седми път от основаването на ФАРА до в този момент guts&brainsDDB печелят огромната премия " Творческа организация на годината ". С общо 108 точки, те събраха най-вече оценки от фестивала. Нещо повече, guts&brainsDDB завоюваха и другата огромна премия във фестивала - Grand prix, която се връчва за рекламна концепция, отличаваща се на международно равнище. В случая това беше радио рекламата " Има другарства, които дават светлина " за фондация " Очи на четири лапи ", подкрепена от " EVN България " (). Grand prix се връчва за пети път от 2013 година насам.
Фотограф: БАКА
На второ място се класира организацията Human с общо 104 точки. Клиентът им Fashion Days пък беше отличен за " Рекламодател на годината " за втора поредна година. Третото място в креативния конкурс завоюва организацията All Channels Advertising със 72. Те взеха и другото огромно отличие във фестивала - " Медия организация на годината " с общо 28 точки, следвани от guts&brainsDDB (15 точки) и The Smarts (12 точки).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР