Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите финансови

...
Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите финансови
Коментари Харесай

Еврохолд със силни резултати след частична консолидация на новия енергиен бизнес

Най-големият обществен холдинг в България и една от водещите финансови и енергийни групи в Югоизточна Европа - " Еврохолд България " АД, отбелязва стабилен растеж на резултатите си и усъвършенства доста рентабилността си за деветте месеца на годината. Това демонстрира консолидираният доклад на сдружението за интервала, който включва единствено отчасти (два месеца) представянето на добитите в края на юли дъщерни сдружения на " ЧЕЗ Груп " у нас.

В интервала сред януари и септември " Еврохолд " има доходи от над 1.78 милиарда лева, което e 49% растеж на годишна база. Енергийните сдружения образуват на този стадий 18.4% от общите парични приходи на групата, като цялостният им принос ще проличи през идната година. Печалбата от съществена активност на холдинга се покачва с малко над 123% за година до 157.1 млн. лв.. Крайният чист финансов резултат за деветмесечието на тази година е позитивен и е в размер на 4.35 млн. лв..

Всички бизнес сегменти на " Еврохолд " не престават да регистрират нарастване на приходите си и да възвръщат резултатите си от преди пандемията. Постъпленията от застрахователна активност на групата нарастват с 22.1% за година до почти 1.3 милиарда лв.. Приходите от застрахователни награди на дъщерната " Евроинс Иншурънс Груп " (EИГ) се покачват с 26% за година и са на стойност 830 млн. лв..

Останалите бизнес посоки от активността на холдинга - коли, лизинг и финансово-инвестиционната активност, групирани надлежно в " Авто Юнион " АД, " Евролийз Груп " ЕАД и " Евро-Финанс " АД, записват растеж на приходите и оперативните си облаги. Резултатите на автомобилния подхолдинг към септември към момента не отразяват осъществените покупко-продажби по продажбата на негови дъщерни сдружения по-рано тази година, което е в сходство със тактиката на " Еврохолд " за фокусиране върху застрахователния и енергийния бизнес.

„ Интеграцията на новопридобитите енергийни сдружения върви сполучливо и резултатите ни в това направление занапред ще порастват. Останалите бизнес сегменти също се развиват добре. " Еврохолд " към този момент възвърне позициите си от преди Коронавирус пандемията в застраховането и финансово-инвестиционната активност и отчасти в останалите пазарни сегменти. Очакваме възходящият тренд във финансовото ни показване да продължи и в идващите интервали “, разяснява Кирил Бошов, ръководител на Управителния съвет на " Еврохолд ".

В края на юли тази година притежаваната от " Еврохолд " - Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), закупи седем сдружения на чешката " ЧЕЗ Груп " за 335 млн. евро. В резултат на транзакцията холдингът стана мажоритарен притежател на най-големия дистрибутор, снабдител и търговец на електрическа сила в България. Eastern European Electric Company закупи също компания за IT услуги, слънчев парк, индустриална мощ за сила от биомаса, както и сдружението, което координираше активността на всички подразделения на " ЧЕЗ Груп " в България.

" Еврохолд България " АД е водеща финансова и енергийна група с активност в района на Централна, Източна и Югоизточна Европа  и страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Компанията развива бизнес в региона на дистрибуцията и доставките на електрическа енергия, застраховането, лизинга, продажбите на коли, вложенията и ръководството на активи. Акциите й се търгуват на фондовите тържища в София и Варшава. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР