Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, заяви пред

...
Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, заяви пред
Коментари Харесай

Многото политически назначения са най-големият проблем в здравеопазването, според министър Хинков

Най-големият проблем в опазването на здравето са многото политически назначения, съобщи пред БНР министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

„ Най-големият проблем в опазването на здравето за мен към този момент се обрисува дори не това, че не може да се съчетае частният капитал с държавните лечебни заведения и се получава някаква конкуренция, а това, че има доста политически назначения и че в действителност се вършат главно политически назначения в система, която не е политизирана и не би трябвало да служи на политиката “, сподели министърът.

Хинков изрече мнение, че актуалният шеф на „ Пирогов “ Валентин Димитров е точно политическо предопределение и разяснява:

„ По този метод, подкрепян от политически сили в Народното събрание, което ясно демонстрира, че не се поддържа, тъй като е прелестен управител, защото явно има проблеми в „ Пирогов “. 34 млн. лв. заем, който е от частна банка. Това са пари, които покриват отговорности и по тази причина няма просрочени, само че след 2 години ще би трябвало да се заплаща главницата. Ще би трябвало да се заплащат такси, лихви и така нататък “

Твърдо е решението ми да не остана в държавното управление след ротацията, разяснява още министърът. Той сподели, че ще предложи на наследника си да бъде корав, да бъде по-внимателен от него, да бъде почтен и да мисли за хората.

Във връзка с мораториума на износа на инсулин, който изтича през януари, министър Христо Хинков сподели, че е взел решение да удължи тази заповед евентуално с месец.

Ръководството на министерството е взело решение да предложи вместо медицински бележки за отсъствия на учениците да се употребява амбулаторния лист, който е обвързван с обзор на дете. Така или другояче здравната записка е обвързвана със здравословното положение на детето. Имаме кардинално единодушие на лекарския съюз, само че това би трябвало да се изговори и с МОН, добави министрът. 

Той разяснява и проблема, обвързван с обстоятелството, че частните и държавните сдружения вземат медикаменти с разлика от 28 пъти. “Трябва да се организират публични поръчки по Закона за публичните поръчки. Частните лечебни заведения не организират такива частни поръчки ”, изясни Хинков. Според него в случай, че частните лечебни заведения оперират с публичен запас и медикаментите се заплащат от НЗОК, е заслужено да се организират публични поръчки, тъй като по този метод се понижа цената.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР