Най-големият нискотарифен превозвач Райънеър (Ryanair) ще признае пилотските профсъюза в

...
Най-големият нискотарифен превозвач Райънеър (Ryanair) ще признае пилотските профсъюза в
Коментари Харесай

Райънеър признава пилотските профсъюзи в опит да избегне стачка по Коледа

Най-големият нискотарифен транспортьор " Райънеър " (Ryanair) ще признае пилотските профсъюза в опит да избегне стачка на летците преди Коледа, съобщи Би Би Си.

По-рано тази седмица 79 водачи от базата в Дъблин оповестиха, че няма да работят в символ на митинг на 20 декември. Част от водачите на компанията в Италия обявиха, че ще стачкуват в петък за няколко часа. Заплаха за митинги имаше и от базите на " Райънеър " в Германия и Португалия.

Ръководството на нисоктарифния транспортьор, известно със суровото си отношение към чиновниците, до момента не признаваше пилотските синдикати. Подобни сдружения на летците са всеобщи в останалите самолетни компании и са сериозен фактор при вземането на решения за заплащането или за изискванията на труда. Освен това те провеждат и стачки на личния състав, до момента в който водачите в " Райънеър " нямаха право на такива. За това в последните месеци митингите им бяха под формата на всеобщо излизане в болничен.

Сега компанията е изпратила писма до пилотските синдикати в Ирландия, Англия, Германия, Италия, Испания и Португалия с покана за диалози. Превозвачът декларира, че ще признае пилотските профсъюзи като представителни органи, стига да бъдат формирани специфични комисии от водачи на " Райънеър ", които да се занимават единствено с проблемите на превозвача, " защото " Райънеър " няма да се ангажира с водачи, които летят за конкурентни авиолинии в Ирландия или на други места ".

Все още не е ясно дали предлагането на управлението на превозвача, ще бъде признато от водачите и синдикатите в обособените страни, както и дали плануваните стачки за петък, 15 декември, и за 20 декември ще бъдат анулирани.

Главният изпълнителен шеф на " Райънеър " Майкъл О'Лийри съобщи, че признаването на профсъюзите ще съставлява " забележителна смяна " за концерна. " Коледните полети са доста значими за нашите клиенти и желаеме да премахнем всяка паника или безпокойство, че те могат да бъдат прекратени поради дейности на водачите идната седмица ", сподели той.

Проблемите на нискотарифната компания с обезпечаването на полетите започнаха през есента. Тогава се стигна до всеобща анулация на полети, последвана от редуциране на част от постоянните направления за зимата. Официалното пояснение за първото отменяне беше комплициране в графика на годишните отпуски на водачите, а за съкращаването на зимните направления - смяна в политиката. Междувременно обаче " Райънеър " разгласи, че набира летци, а работещи в компанията импровизирано разясниха, че доста от сътрудниците им са напуснали и не престават да напущат поради неприятните условия на труд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР