Най-големият издател на учебна литература в света направи първите стъпки

...
Най-големият издател на учебна литература в света направи първите стъпки
Коментари Харесай

Ще се превърнат ли учебниците на хартия в изчезващ вид

Най-големият издател на образователна литература в света направи първите стъпки към изваждането от приложимост на изданията си на хартия, като взе решение да даде приоритет на тези в електронен формат. По този метод английската компания " Пиърсън " се надява да усили продажбите си, оповестява " Би Би Си ".

Причина за това, добавя " Ройтерс ", са измененията в американския хартиен пазар, където учениците и студентите от ден на ден купуват изданията на остаряло, което се отразява върху приходите на компанията. Затова от в този момент нататък учебниците на хартия ще могат да бъдат само наемани за прилагане и ще бъдат обновявани доста по-рядко, в сравнение с досега, до момента в който електронните издания ще бъдат обновявани непрекъснато.

Генералният шеф на компанията Джон Фелън разяснява пред " Би Би Си ", че повече от половината от приходите на " Пиърсън " към този момент идват от електронни издания и цифрови услуги. Той даде образец с измененията при други промишлености като музиката и медиите, които също следват тази наклонност на пазара и се водят от нея при основаването на продуктите, които оферират.

Това значи, че през 2020 година компанията ще обнови едвам 100 от 1500-те хартиени заглавия, които предлага. За съпоставяне през 2019 година броя е била 500. " Изданията на хартия ще съществуват още доста години, само че те ще се трансформират във все по-малка част от просветителния развой ", означи пред " Би Би Си " Фелън. Освен по-бързото възобновяване на електронните издания в тях могат да бъдат включвани видеа и системи за оценяване, които да дават противоположна връзка на учащите се.

В същото време фактът, че множеството цифрови артикули на компанията се продават въз основата на абонамент, провокира опасения, че това ще докара до намаляване на приходите на създателите на учебниците по същия метод, по който стана и с музикантите, с помощта на стрийминг платформите. Фелън обаче е на мнение, че ще се случи таман противоположното и смяната ще се отрази добре на създателите. " Поколението на " Нетфликс " и " Спотифай " не чака да купува, а да взема чартърен ", означи още той.

Промените ще бъдат наложени първо в Съединени американски щати, само че с времето ще обзет и други пазари. В момента цената на един учебник на хартия е към 100 $, само че може да доближи и до 200-300 $. Цената на учебник в електронен формат е към 40 $, а междинната цена на онлайн курс е към 80 $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР