Най-големият холдинг в страната като приходи и персонал - държавният

...
Най-големият холдинг в страната като приходи и персонал - държавният
Коментари Харесай

Енергийният холдинг излезе на загуба заради "Белене" и по-евтините ток и газ

Най-големият холдинг в страната като доходи и личен състав - държавният " Български енергиен холдинг " (БЕХ) има консолидирана загуба от 77.5 млн. лева за 2016 година Предходната година колосът е бил на облага от 137 млн. лева, написа " Капитал Daily " в днешния си брой като се базира на оповестения доклад на сдружението в Търговския указател.

Приходите от продажби на холдинга се свиват с 9.29% и общо са 6.072 милиарда лева Според отчета за активността на БЕХ това е резултат от наклонността за понижение на междинните продажни цени на електрическата сила, както и по-малкото осъществени количества през 2016 година Според данните на холдинга вътрешното ползване е съвсем без смяна, само че износът се е свил с 39%.

Освен това се следи " фрапантен спад на цените на природния газ ", което свива оборота и в този сегмент. В парично отражение цената на закупения природен газ и електрическа енергия понижава с 611.3 млн. лева по отношение на 2015 година, достигайки 3.4 милиарда лева, което е намаляване от 15.21%.

Големият минус идва от плана " Белене ". Той носи спомагателен разход от 159 млн. лева, които предходната година породиха по отношение на арбитражното решение за АЕЦ " Белене ", в резултат на което Националната електрическа компания трябваше да заплати 600 млн. евро за създаденото съоръжение за централата. Тази сума беше предоставена от Министерството на енергетиката и би трябвало да бъде върната на вноски до 2023 година, т.е. ще продължава да тежи в докладите. В доклада на БЕХ обаче е посочено, че остатъка от дължимата сума към държавния бюджет е 805 млн. лева

Дъщерните сдружения имат отговорности към холдинга за общо 3.086 милиарда лева От тях 2.258 милиарда лева са на НЕК и са с падежи през 2021 и 2024 година Над 230 млн. лева са заемите, предоставени на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", които са с падежи 2018 - 2020 година

" Топлофикация - София " пък дължи 500 млн. лева, които са разсрочени търговски отговорности, които би трябвало да бъдат изплатени до 2035 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР