Най-големият британски оператор поведе колоната в търга за концесията на

...
Най-големият британски оператор поведе колоната в търга за концесията на
Коментари Харесай

Британско-китайски тандем напира за Летище София

Най-големият английски оператор поведе колоната в търга за концесията на "Летище София ". Manchester Airport Group удостовери желанието си да се включи в процедурата на публично събитие в столицата. Амбициите на английския холдинг бяха обществена загадка, само че по-интересното в тази ситуация е, че той ще подаде взаимна оферта с китайската страна строителна компания Beijing Construction Engineering Group. По неофициална информация те ще се конкурират с още четири кандидати - немския оператор Fraport, гръцкия Stantel и турската компания TAV. Няма да е изненада обаче, в случай че повече играчи се включат в надпреварата, защото предложения ще се събират до 22 октомври.

При оценяването на участниците най-висока тежест ще има концесионното заплащане - 55 %. Оценката на техническото предложение ще е с относителна тежест 45 %. То ще съдържа проект за развиване, бизнес проект, проект за финансиране, обща тактика, проекти и прогнози на трафика и финансовите разноски. От кандидатите ще се изисква също по този начин да ръководят най-малко едно интернационално летище с над 10 млн. превозени пасажери годишно, да разполагат с чиста стойност на активите за всяка от последните три години най-малко 200 млн. евро и да имат опит при финансирането най-малко на един план в инфраструктурния бранш, преизпълнен 400 млн. евро.

Manchester Airport Group все още оперира три летища във Англия - Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които обслужват общо 60 млн. пасажери годишно по над 270 дестинации и 70 самолетни компании. Китайският им сътрудник пък е измежду най-големите строители - един от главните му планове е летището Даксин в Пекин.

Ако завоюва търга, английският холдинг възнамерява да влага над 600 млн. евро. Главният му изпълнителен шеф Чарли Корниш уточни, че парите ще бъдат вложени в технологии и инфраструктура. Според него софийският аеропорт не трябва да е сателитен на истанбулската или на която и да е друга аерогара, а да се трансформира в летищен център на Балканите. "Тук ще сме за дълго време и поемаме отговорността да сме постоянен летищен оператор. Искаме да разтеглим "Летище София " до световен мащаб, като работим с местни сътрудници ", посочи Корниш.

Мениджмънтът на Manchester Airport Group счита, че преимущество за софийската летищна система е близостта й до Близкия изток и Азия. Както и че концесията й ще притегли сериозен инвеститорски интерес.

Управляващият шеф на Beijing Construction Engineering Group Ксинг Ян на собствен ред означи, че преглежда предлагането за присъединяване в процедурата като продължение на меморандума за съгласие сред Китай и България и като част от самодейността "Един пояс, веднъж ".

Иначе на политическия фронт у нас Българска социалистическа партия продължи офанзивата си за прекъсването на концесията. Червената парламентарна група настоя комисиите в Народното събрание на часа да прегледат импортираните промени в Закона за концесиите, засягащи възбраната за концесиониране на обекти от националната сигурност. По този метод социалистите желаят да прекратят процедурата за летището в столицата. Основен техен мотив е, че в последните години индикаторите му са освен постоянни, само че и се усъвършенстват - приходите за 2016-а възлизат на 131 млн. лева, което е растеж от към 11.3% на годишна база. Наред с това има нарастване на чистите доходи - с 21.8 на 100. Забелязва се и преизпълнение на бизнес проекта - с 16.7% са повече обслужените самолети, а обслужените пасажери са близо 5 млн., като за последните четири години броят им е повишен с над 86 %. Нарастване има и при обработените товари (с 13%), и при обработените пощенски колета. На тази база разумно порастват и облагите, като за последната година сумата възлиза на 11.2 млн. лв..

На собствен ред ръководещите възнамеряват да отдадат "Летище "София " на частен оператор за период от 35 години. Прогнозната обща стойност на концесията е 3 898 229. 907 евро, или към 7.6 милиарда лв.. Процедурата включва до десетата година да бъде издигнат трети терминал. Съответно спечелилият ще получи 5 128 460 кв. м концесионна територия, която включва поземлени парцели и здания - обществена държавна благосъстоятелност, уреди и прилежаща инфраструктура, здания и системи на образните аеронавигационни средства (светотехническо осигуряване), както и постройките, оборудванията и оборудването, които ще бъдат построени и инсталирани от концесионера на негов риск и с негови средства.

В документите към процедурата са разказани и прогнозните цени на другите типове такси. Например такса за кацане - 14.30 евро, такса за възрастен пасажер - 5.46 евро, такса за сигурност - 5.50 евро.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР