Най-големият айсберг на Земята, два пъти по-голям от Лондон, се

...
Най-големият айсберг на Земята, два пъти по-голям от Лондон, се
Коментари Харесай

Най-големият айсберг на Земята се носи към екватора

Най-големият айсберг на Земята, два пъти по-голям от Лондон, се е отправил към екватора, заяви Обсерваторията на НАСА на Земята. Ледената планина, обозначена като A-76A, постепенно се носи към Антарктика. Пътешествието й продължава повече от година. Огромният мразовит пай към този момент е навлязъл в пролива Дрейк, който свързва Тихия и Атлантическия океан сред нос Хорн в Южна Африка и Южните Шетландски острови на север от Антарктическия полуостров. Най-опасният воден път ще го изпрати към последния му дом, написа Interesting Engineering.

 

Според  U.S. National Ice Center (USNIC) A-76A е със 135 км дължина и 26 км широчина. На 31 октомври спътникът Terra на НАСА го снима в устието на пролива Дрейк.  

През май 2021 година A-76 се отдели от шелфовия хладилник Едит Роне на Антарктика и в границите на месец се разпадна на три елементи - A-76A, A-76B и A-76C. Най-голямата от тях - Iceberg A-76A, се насочи към прохода Дрейк сред нос Хорн в Южна Америка и Южните Шетландски острови в Антарктика на към 2000 км.

Айсбергите постоянно са тласкани на изток от мощното Антарктическо циркумполярно течение, до момента в който се движат на север през протока Дрейк – най-бурната част на планетата. Оттам ледените парчета се насочат на север към екватора, където бързо се топят в по-топлите води.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР